Urartu Tarihinin Sessiz Tanığı: Pirabat Köyü Höyüğü

Tarihçi Özgür Aslan, Ağrı'nın Eleşkirt ilçesi merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Pirabat Köyündeki höyüğün tarihî ve arkeolojik zenginlikleriyle dikkat çektiğini söyledi.

Tarihçi Özgür Aslan, Ağrı'nın Eleşkirt ilçesi merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Pirabat Köyündeki höyüğün tarihî ve arkeolojik zenginlikleriyle dikkat çektiğini belirterek, “Ancak, köylüler tarafından mezarlık olarak kullanılan ve kaçak kazılarla büyük ölçüde tahrip edilen Pirabat Höyüğü, acil koruma önlemleri gerektiren önemli bir tarihî alan olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, Pirabat Höyüğü’nün üzerindeki ve çevresindeki buluntularla Urartu döneminin önemli bir merkezi olduğunu gösterdiğini belirterek, “Höyüğün eteklerinde bazalt taş bloklardan oluşan sur duvarlarına ait izler mevcuttur. Ayrıca, köylüler tarafından bulunan Urartu kralı Menua dönemine ait kitabeler, Erzurum Müzesi'ne götürülmüş ve bu höyüğün Urartu tarihindeki önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Höyük üzerinde ve çevresinde bol miktarda kaliteli işçilikle üretilmiş perdahlı seramikler bulunmaktadır. Pirabat Höyüğü, kaçak kazılar nedeniyle büyük zarar görmüş durumdadır. Höyüğün üzeri ve çevresi, köylüler tarafından bina yapımında kullanılarak sürekli tahrip edilmektedir. Surların taşları köylüler tarafından sökülerek yeni yapılaşmalarda kullanılmakta, bu da höyüğün hızlı bir şekilde yok olmasına sebep olmaktadır. Ayrıca, höyüğün üzerinin mezarlık olarak kullanılması, tahribatı hızlandırmakta ve yeni yapılaşmaların önünü açmaktadır” diye konuştu.

Pirabat Höyüğü'nün güney yamacında, henüz koruma sınırı tespit edilmemiş olmasına rağmen sur duvarının 3 metre altında yeni bir ev inşa edildiğine de değinen Aslan, “Ayrıca, höyüğün batı cephesinde köyün camisi yer almaktadır. Bu modern yapılaşmalar, höyüğün tarihî dokusunu tehdit etmekte ve korunması gereken arkeolojik alanın hızla yok olmasına neden olmaktadır. Pirabat Köyü Höyüğü, 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak tescillenmeli ve acil koruma önlemleri alınmalıdır. Bilimsel arkeolojik kazılar yapılarak höyüğün tarihî zenginlikleri ortaya çıkarılmalı ve korunmalıdır. Bu adımların atılmaması durumunda, Pirabat Höyüğü'nün telafisi mümkün olmayan zararlar görmesi kaçınılmaz olacaktır.

Pirabat Köyü Höyüğü, Urartu dönemine ait değerli buluntularla dolu, önemli bir arkeolojik alandır. Ancak, kaçak kazılar ve modern yapılaşmalar nedeniyle büyük tehlike altındadır. Tarihî mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için acil koruma önlemlerinin alınması ve bilimsel kazıların yapılması gerekmektedir. Tarihî alanların korunması, kültürel mirasımızın devamlılığı ve tarihî zenginliklerin geleceğe taşınması için hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ağrı Haberleri