Şiddetli soğuklar, özellikle kalp rahatsızlığı olan bireyler için ciddi riskler oluşturuyor. Doç. Dr. Sarıkaya, soğuk havaların zatürre gibi hastalıkların artmasına neden olduğunu ve bu durumun kalp krizi riskini daha da artırabileceğini belirtti. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik kalp rahatsızlığı bulunanların bu dönemde daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, vatandaşlara kalın giyinmeleri ve uzun süre dışarıda kalmaktan kaçınmaları konusunda uyarıda bulundu.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, soğuk havaların kalp sağlığı üzerindeki etkilerini şöyle anlattı:
"Soğuk hava, kalp ve damar sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor. Özellikle soğuğa direkt maruz kalındığında kalp damarlarında büzüşme meydana geliyor. Bu da tansiyonun yükselmesine ve kalbin daha fazla çalışmasına neden oluyor. Dolayısıyla kalp krizi riski artıyor. Bu nedenle soğuk havalarda çok daha dikkatli olmamız gerekiyor."
Zatürrenin de kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vücutta iltihabi süreçlere neden olan hastalıklar, kalp üzerinde ani problemlere yol açabiliyor. Bu yüzden çok soğuk havalarda dışarı çıkmaktan kaçınılmalı. Eğer dışarı çıkılması gerekiyorsa, güneşin olduğu saatler tercih edilmeli ve mutlaka kalın, koruyucu giysiler giyilmeli. Spor yapmak isteyenler de sıcaklığın daha uygun olduğu saatlerde dışarı çıkmalı."
Mevsim geçişlerinde sıkça görülen gribal enfeksiyonlar konusunda da uyarıda bulunan Sarıkaya, bu enfeksiyonların kalp zarında veya kalp duvarında iltihaplanmaya neden olabileceğine dikkat çekti. Risk grubundaki bireylerin grip aşısı yaptırmalarını tavsiye etti.
Soğuk hava ve enfeksiyonların kalp krizi riskini artırdığını bilimsel çalışmaların da doğruladığını ifade eden Sarıkaya, "Sağlık Bakanlığı bu konuda düzenli uyarılar yapıyor. Vatandaşlarımızın bu uyarılara dikkat etmeleri, sağlıklarını korumak açısından büyük önem taşıyor” dedi.