Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan tarihçiler, Şeytan Köprüsü'nün en dikkat çekici özelliğinin tek gözlü, basık kemer açıklığına sahip olması olduğunu söyleyerek, “Köprünün yolu düzdür ve geçişi kolaylaştırmak için dönemin mimarları tarafından özenle tasarlanmıştır. Yapımında genel olarak düzgün kesme taşlar tercih edilmiş olsa da, bazı bölümlerde moloz taş malzemeye de rastlanmaktadır.
Bu durum, köprünün inşasında farklı taş ustalarının çalışmış olabileceğini düşündürmektedir. Her ne kadar tarih boyunca doğanın zorlu koşullarına maruz kalmış olsa da, Şeytan Köprüsü günümüzde sağlamlığını büyük ölçüde korumaktadır” dediler.
Şeytan Köprüsü'nün isminin ona dair efsaneleri de beraberinde getirdiğini vurgulayan tarihçiler, “Bölgede anlatılan hikâyelere göre, köprüye "şeytan" isminin verilmesinin ardında köprünün yapımındaki zorlayıcı koşullar ve bu yapının nasıl ayakta kalabildiği konusundaki halkın duyduğu hayranlık yatmaktadır. Yapı, adeta doğanın engellerine meydan okuyan bir simge haline gelmiştir” ifadelerini kullandılar.
Van'a gelen turistlerin mutlaka görmek istedikleri yerlerden biri olan Şeytan Köprüsü’nün doğa ve tarih meraklıları için eşsiz bir rota sunduğunu belirten tarihçiler, “Bölgedeki diğer tarihi yapılarla birlikte düşünüldüğünde, Şeytan Köprüsü’nün hem bölge halkı hem de turistler için kültürel bir miras olarak korunması büyük önem taşımaktadır.
Sonuç olarak, Şeytan Köprüsü, Van’ın tarihi dokusunu ve zengin kültürel mirasını yansıtan önemli bir yapıdır. Gelecek nesillere aktarılması ve korunması gereken bu yapı, yerli ve yabancı ziyaretçiler için keşfedilmeyi bekleyen bir hazinedir” şeklinde konuştular.