Yöremizde yaşanmış kısa bir hikaye var.
İçinde yaşadığı aileye, köye, şehre... zarar verenler için anlatılır.
Çocukların eğitiminde kullanılan bu fabl türü hikaye, aslında çocuklardan çok büyüklere iğneleyici mesajlar içerir.
Önce hikayeyi anlatayım:
Eskilerde, davar sürüsü köye girdiğinde; ekili araziye zarar vermesin diye, her aile tarlasının başına geçer, ekinini korurmuş.
İşte o yıllarda gariban Yasin'in, Çolo adında bir köpeği varmış. Çolo, davarı kovalar götürür sahibinin tarlasına koyarmış.
Tarlaya zarar veren davarı kimse çıkarmasın diye bir de bekçilik yaparmış.
Yörede hikayeyi herkes bildiğinden; ailesine, köyüne, şehrine bilerek veya bilmeyerek zarar verenler için, "Yasin'lerin Çolo'su..." cümlesi kullanılır.
* * *
Bilirsiniz, fabl hikayeler eğitim amaçlıdır. Genelde hayvanlara yüklenen bir karekter üzerinden insanlara ders verilir.
Yasin'lerin Çolo'su hikayesi de öyle.. ama, ince bir zeka ve özlü dersler barındıran gerçek bir hikaye.
Bu hikayeyi niye anlattım?
Bu memleketin yetiştirdiği, yetiştirmeye çalıştığı; sayıları iki elin parmakları kadar olan yazarlarımız ve şairlerimiz var.
Bu memlekete değer katmak için; fikir üretiyorlar, eser üretiyorlar, münazara ediyorlar, eleştiri ve özeleştiri yapıyorlar, dertleniyorlar, sahipleniyorlar...
Kalemle, kelamla, şiirle, muhabbetle.. bu memleketin yaralarına merhem, karanlığına şafak olmaya çalışıyorlar.
* * *
Gel gör ki konu ne zaman Ağrı'lı yazar ve şairlerin değer görmesine gelirse, Yasin'lerin Çolo'su zarar vermek için devreye giriyor.
Mesala;
Bakanlık, Ağrı'da kültürel bir poroje başlatsa, Yasin'lerin Çolo'su devreye giriyor; kazanım da, itibar da yabancı yazarların, şairlerin hanesine yazılıyor.
Valilik kültürel bir proje başlatsa, Yasin'lerin Çolo'su devreye giriyor; yazarlar da, şairler de dışarıdan getiriliyor.
Kültür müdürlüğü (ki varlığını hiç görmedim) bir proje başlatsa, Yasin'lerin Çolo'su devreye giriyor; bizim yazarımız da, şairimiz de "peş para etmiyor," uzak tutuluyor.
Milli Eğitim Müdürlüğü, kütüphanelere binlerce kitap alsa, Yasin'lerin Çolo'su devreye giriyor; Ağrı'lı yazarların, şairlerin bir kitabı bile alınmıyor.
Halk, kendi yazarına şairine değer verecek olursa, Yasin'lerin Çolo'su devreye giriyor; Ağrı'lı yazarlar ve şairler hakkında iftira ve karalama kampanyası başlatılıyor.
Tarih, Yasin'lerin Çolo'sunu mutlaka kayıt altına alacak, ifşa edecektir. Ben, buna inanıyorum.
Ama, bu Yasin'lerin Çolo'su kim, veya kimler?
Ağrı'lı yazarlara ve şairlere niye bu kadar düşman?
Ben de merak ediyorum.