Zayıf yönetici, en son konuştuğu kişinin önerdiği yöntem ve yolu seçer.
Yöneten ve yönetme kalitesini artırmak isteyen, öncelikle bu devirde zamanı iyi yönetmeyi öğrenmelidir. Çünkü zaman, yönetmeyi yaşatma demektir, yaşam da hayatın kendisidir. Bu nedenle, bir insanı ve geleceğini en iyi tanımlayan ve yöneten en başta zamanını nasıl kullandığıdır. Yöneticiler zamanı kullanırken sadece bugünü değil, aynı zamanda geleceği de düşünür ve yarınlı bir gelecek için yatırım yapar, geleceği şekillendirebilmek için adım atar, halkın arzuladıkları geleceği kurmaya çalışır.
Yönetmede zamanın algılanmasında farklılık olabilir. Örneğin, misafiri karşılarken geçen bir saat, yetiştirilmesi zor bir sınav için verilen iki saat çok kısa gözükürken; dünya futbol şampiyonluğu maçında 1-0 öndeyken galip takımın taraftarları için son beş dakika yetebilir. Örneğin, bir salise fark ile kazanılan bir dünya şampiyonluğunda hem şampiyon, hem de kaybeden için bir salisenin önemi ile, kahveden eve geç dönen birisi için bir saatin önemi çok farklı olabilir. Buna yönetmede zamanın önemi denir.
"Problem çözmek, balık tutmak gibidir" der düşünür. Yöneten olarak çalışanlarınızla , elinizde olan bir işi öğretirken bir kere öğrettiğiniz zaman o kişiler de balık tutmaya başlar ve yönetenin yükü aynı oranda azalır. Bundan dolayı elinde olan çalışanları yetiştirmeye ve geliştirmeye yeterli zaman ayrılmalıdır. Yönetici olarak işler yapılırken gerekli noktalarda ve iş yapıldıktan sonra performansa ilişkin anında geri bildirim vermek, çalışanların sonraki işlerindeki performanslarına olumlu etki yapacaktır.Yönetici olmanın şartı da budur.Eksikliği gören ve uygulamaya sokan, soktuktan sonra kendi iş yükündeki farklılığı görendir.Her iş yükümlüğü kazanması gereken zamana bağlıdır ve burada zamanı yönetmek ile çalışanı bir çatıda denkleştirmelidir.
Yönetici insan kendi önceliği olmayan konularda kendisine gelen işleri reddetmeyi bilmesi gerekir. İnsanın ilgilenip ilgilenmeyeceğinden emin olmadığı durumlarda istekleri yazılı alması ve taleplere aynı şekilde yazılı cevap vermesi çoğu zaman işleri kolaylaştırır. Bu, aynı zamanda toplantı ile kaybedilecek zamanın engellenmesi ve eğer gerçekten bir fırsat varsa bunun da göz ardı edilmesini önleyici bir davranış şeklidir. Ancak eğer konu gerçekten yönetilen koltukta veya kişinin ilgi alanının dışında ise bu durumda sadece ilişkileri korumak amacıyla bu iş bir başkasına delege edilmemeli ve bizzat yazılı veya sözlü olarak geri çevrilmelidir.
Zamanı iyi yönetebilmek için zaman çalışanlara tolerans göstermeme disiplinini edinmek önem taşır. Örneğin, gündemi belli olmadan toplantı veya randevu kabul edilmemesi; toplantının kendi ofisinde değil, kolaylıkla ayrılabilmeyi sağlayacak bir toplantı odasında yapılması; toplantının başında süresinin de belirlenmesi ve buna sadık kalınması ve dakik olunması hem öz disiplin açısından, hem de birlikte çalışanların disiplini ve özen göstermesi açısından önem taşır. Bireylerin eleştirme, sorgulama ve düşünme potansiyelini gerçekleştirmek için, dünyaya başka bir pencereden bakabilmeyi sağlamak, yaşadığımız dünyanın doğru bir şekilde analiz edebilmesine yardımcı olmaktır. Günümüz dünyasında bireylerin toplumun diğer bireylerinden farklı olarak, topluma dair, toplumsal sorunlara dair endişeler duyması ve bunlara farklı çözüm önerileri getirebilmesine katkıda bulunmayı amaçlanmalıdır.Bu doğru yönetmenin başında gelir.Yoksa olduğun yeri yönetememek doğru yolda olmadığını değil doğru çözüm bulmadığından kaynaklanır.Dayak yiyen yöneticiler dayan atan adamdan değil dayağın kaynağının yönetilmeme üzerine olduğunun farkına varılırsa aslında yönetilme ve zamanı aynı düzeyde götürdüğünde ortaya mükemmellik çıkar.
Özetle, zamanı yönetmek hayatı yönetmektir. İnsan alışkanlıklarının kurbanıdır. Zaman kullanımında disiplinli olmak ve iyi alışkanlıklar edinmek, hayattaki acil işleri ve stresi azaltırken, önemli ve öncelikli işlere yatırım yapılmasına ve geleceği şekillendirebilmeye fırsat tanır.Bu yüzden yönetirken tüm kesimlere hitap edip, duyarlılıkla halk kesimlerin yanında olmak için çalışılır ve çalışmaya devam edilir. Bu yüzden yöneten için birey önemlidir ve zamanla birey için bireyi güçlendiren toplumu güçlendiren olarak yönetici sıfatını taşır.