Sıfır atık projesiyle 7 yılda dev tasarruf
Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi, çevre ve ekonomi alanında büyük kazanımlar sağladı.
Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi, çevre ve ekonomi alanında büyük kazanımlar sağladı. 227,3 milyar kilovatsaat enerji tasarrufundan, 552 milyon ağacın kesilmesinin önlenmesine kadar birçok alanda dönüşüm sağlayan proje, küresel ölçekte ses getiriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi ve Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2017 yılında hayata geçirilen “Sıfır Atık Projesi”, yedinci yılında çevresel, ekonomik ve toplumsal alanlarda büyük bir başarıya imza attı.
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atıkları kontrol altına alma ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakma amacı taşıyan proje kapsamında bugüne kadar 205 bin bina Sıfır Atık Sistemi’ne geçti. 2017’de yalnızca yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2024 itibarıyla yüzde 36,08’e yükseldi. Bu oranın yıl sonuna kadar yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor.
Sıfır Atık Projesi sayesinde 74,5 milyon ton atık geri dönüştürüldü. Bu miktarın 32,5 milyon tonunu kağıt-karton, 9,1 milyon tonunu plastik, 3,1 milyon tonunu cam, 6,4 milyon tonunu metal ve 23,4 milyon tonunu organik atıklar oluşturdu. Elde edilen tasarrufla 40 milyon hanenin yıllık enerji ihtiyacına eş değer 227,3 milyar kilovatsaat enerji kazanıldı. Ayrıca Türkiye'deki tüm araçların bir yıllık yakıt tüketimine denk 54,6 milyar litre petrolden tasarruf sağlandı.
Projeyle birlikte 552,7 milyon ağacın kesilmesi önlenirken, 150 milyon ton karbondioksit salımı da engellendi. İstanbul’un 7 yıllık su tüketimi kadar, yani 1,71 trilyon litre su kazanımı sağlandı. Bu miktar, 10 milyar insanın bir yıl boyunca her gün duş almasına eş değer.
Yeni adımı olan “Depozitosu Olan Ambalajlar” (DOA) sistemiyle birlikte, plastik, cam ve alüminyum ambalajlar, geri iade makineleri aracılığıyla yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Vatandaşlar, bu makineler sayesinde geri dönüşüme katkı sağladıkça teşvik ödemesi de alabiliyor. Bu sistemin yıllık 520 milyon avro tasarruf sağlaması bekleniyor.
Sıfır Atık Projesi, uluslararası alanda da büyük ilgi gördü. Emine Erdoğan’ın başkanlığını yürüttüğü BM Danışma Kurulu, 105 ülkenin desteğiyle hayata geçti. İlk toplantısını İstanbul’da yapan kurul, çevrim içi ve yüz yüze görüşmelerle küresel çevre politikalarına katkı sunuyor. Bugüne kadar 100 ülkeden 13 binin üzerinde gönüllü, çevrim içi platformdan “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı”nı imzalayarak harekete destek verdi.
Sıfır Atık Projesi, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nden “Sıfır Açlık” ödülü, UNDP’den “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülü”, Dünya Bankası’ndan “İklim ve Kalkınma Liderliği Ödülü” gibi prestijli ödüllerle de taçlandırıldı.
Bakmadan Geçme





