• Haberler
  • Gündem
  • Sosyal Sigortalar Kanunu'nda değişiklik resmen yasalaştı

Sosyal Sigortalar Kanunu'nda değişiklik resmen yasalaştı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören teklif kabul edilerek yasalaştı. Düzenleme, sağlık hizmetlerinden sosyal güvenlik sistemine kadar birçok alanı kapsayan yenilikler içeriyor.

Yeni düzenlemeye göre, sağlık hizmetlerine başvuran vatandaşların sağlıkla ilgili kişisel verileri, hizmetin gerekliliği çerçevesinde işlenebilecek. Sağlık hizmetleri, acil durumlar dışında, haftada en az 40 saat olmak kaydıyla Bakanlıkça belirlenen esaslara göre aile hekiminin talebi ve yerel sağlık idaresinin onayladığı çalışma saatlerinde sunulacak.

Ayrıca, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu tarafından burs verilen yabancı öğrenciler, burs süreleri boyunca genel sağlık sigortalısı (GSS) sayılacak. Bu öğrencilerin GSS primleri, prime esas kazanç alt sınırının yüzde 4'ü olarak hesaplanacak.

Öte yandan, Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin önemli bir düzenleme daha hayata geçirildi. 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS primleri ve bu primlere bağlı gecikme cezası ile gecikme zammı gibi alacakların tahsilinden vazgeçildi.

Prim günleri ve sigortalılık süresi açısından kolaylıklar da sağlandı. Sigortalılığı 31 Aralık 2008’den önce başlayan ve çalışma gücü kaybı oranı yüzde 40 ila 49 arasında olan sigortalılar, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemesi şartıyla yaşlılık aylığı alabilecek. Çalışma gücü kaybı yüzde 50 ila 59 arasında olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemesiyle yaşlılık aylığından faydalanabilecek.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme