Suriyelilerin güvenli ve gönüllü dönüş süreci yerinde incelenecek
TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü dönüş sürecini incelemek üzere komisyon üyeleriyle Kilis ve Gaziantep'te temaslarda bulunacaklarını açıkladı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Suriyelilerin güvenli ve gönüllü dönüş sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Uslu, Baas rejiminin devrilmesiyle birlikte dönüşlerin artığını ve sürecin titizlikle takip edildiğini belirtti.
Uslu, komisyon üyeleriyle birlikte gelecek hafta Kilis ve Gaziantep’te saha ziyaretleri gerçekleştireceklerini ifade ederek şunları söyledi:
"İlk olarak Kilis’te valilik ve göç idaresi yetkililerinden bilgi alacağız. Öncüpınar Sınır Kapısı’nda Suriyelilerin gönüllü dönüş süreçlerini yerinde inceleyeceğiz. Kilis’in ardından Gaziantep’te de temaslarda bulunacak, sivil toplum kuruluşları ve ticaret odalarıyla görüşerek dönüşlerin sosyal ve ekonomik etkilerini değerlendireceğiz."
"12 Yıllık Geçici Koruma Süreci Güvenli Dönüşle Sonlanıyor"
Türkiye’nin, Suriyelilere yönelik "geçici koruma" statüsüyle büyük bir insanlık sınavı verdiğini vurgulayan Uslu, bu süreçte 740 bin Suriyelinin güvenli ve gönüllü dönüşünün sağlandığını aktardı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerden toplamda 120 bin kişinin Suriye’ye döndüğünü, ülke içinde ise 400 bin kişinin evlerine geri yerleştiğini kaydetti.
Uslu, Suriyelilerin dönüş sürecine dair şunları söyledi:
"Suriye’de güvenli bir düzenin sağlanmasıyla birlikte 'geçici koruma' statüsü sona eriyor ve Suriyeliler ülkelerine güvenle dönüyor. Dönüş süreçlerini sadece sayısal değil, teknik, hukuki ve sektörel etkiler boyutunda değerlendireceğiz. Sahada yapacağımız görüşmelerle Suriyelilerin dönüş motivasyonlarını öğrenip bu sürece destek vereceğiz."
"Kazanan İnsanlık Olmuştur"
Türkiye’nin Suriyelilere gösterdiği insani yaklaşımı "ensarlık" olarak tanımlayan Uslu, şunları ekledi:
"Türkiye’nin vicdani ve insani politikaları sayesinde Suriyeliler, güvenli bir şekilde vatanlarına dönebilme imkanına kavuştu. Suriye’de barış ve esenlik sağlanması, ülkedeki tüm kesimlerin bir arada yaşayabilmesi bizim en önemli hedefimizdir. Bu süreçte kazanan sadece Suriyeliler değil, Türkiye’nin gönül temelli duruşu olmuştur."