Tarih ve Mirasın Kutsal Simgeleri: Dedeli Köyü Kalesi ve Nekropolü
Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Dedeli Beldesi'nin batısında, göz alıcı bir manzara eşliğinde yükselen Dedeli Köyü Kalesi ve Nekropolü, Anadolu'nun derin tarihine ışık tutan önemli bir kutsal alan olarak günümüzdeki yerini koruyor.
Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, kalenin dikdörtgen plana sahip olup, yarı işlenmiş orta boy taşlardan yapıldığını belirterek, “Bastiyonlarla desteklenmiş olan kale, çevre duvarının uzunluğu 85 metre, genişliği kuzeydoğuda 30.50 metre, güneybatıda 25.50 metre ve duvar kalınlığı ise 2.40 metredir. Güneydoğu yönü dik olduğu için bu yönde duvar izlenememektedir. Ancak, kaçak kazılar nedeniyle kalede tahribat mevcuttur” dedi.
Kalenin batı ve kuzey eteklerinde yer alan nekropol alanının tarihin gizemli mirasını taşıdığını vurgulayan Aslan, “Bu nekropol, kalenin güneybatısında bulunan bir tepenin eteğine kadar uzanır. Ancak, kaçak kazılar sonucunda tahrip edilen taş sandık türü mezarlardan bazıları bulunmaktadır. Açılmış olanlardan biri 2.00x0.90 metre boyutlarındadır. Toplanan çanak çömleklerin Erken Demir Çağı'na ait olduğu belirlenmiştir” diye konuştu.
Dedeli Köyü Kalesi ve Nekropolü’nün bölgenin tarihine ışık tutan önemli bir yapı kompleksi olarak kabul edildiğini söyleyen Aslan, “Ancak, kaçak kazılar ve doğal tahribat nedeniyle büyük tehlike altındadır. Bu nedenle, bu alanın acil bir şekilde koruma altına alınması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Kaynak:Canan Söğüt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.