Tazelenme üniversitelerinde 6 bin 320 yaşlı eğitim görüyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye genelinde 17 Tazelenme Üniversitesinde 6 bin 320 yaşlının eğitim aldığını açıkladı. Yaşlı bireylerin aktif ve sağlıklı yaşlanmasını destekleyen bu eğitim modeli, farkındalık yaratma ve yaşlı nüfusun sosyal hayata katılımını artırma amacı taşıyor.
Bakan Göktaş, 2025-2026 öğretim yılında eğitime başlayacak 9 üniversiteyle birlikte Tazelenme Üniversitelerinin sayısının artacağını belirterek, yaşlı nüfusun giderek arttığına dikkat çekti. Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfus oranının 2030’da yüzde 12,9'a, 2040’ta ise yüzde 16,3'e ulaşmasının beklendiğini vurguladı.
Bu kapsamda, Yaşlanma Vizyon Belgesi ve Yaşlı Hakları Ulusal Eylem Planı çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini belirten Göktaş, "Öğrenmenin yaşı yoktur" anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.
Tazelenme Üniversitelerine Kimler Başvurabiliyor?
Gönüllülük esasına dayalı bir sosyal sorumluluk projesi olarak yürütülen Tazelenme Üniversitelerine 60 yaşını dolduran herkes ücretsiz olarak başvurabiliyor. Üniversitelerde yaşlı bireyler;
- Yaşlılık dönemine biyolojik, sosyolojik ve psikolojik olarak hazırlanıyor,
- Sağlık, bilişim, ekonomi, hukuk ve kişisel gelişim gibi alanlarda eğitim alıyor,
- Alanında uzman akademisyenler eşliğinde fiziksel aktiviteler gerçekleştiriyor.
Eğitimlerin Devam Ettiği ve Yeni Açılacak Üniversiteler
2024-2025 öğretim döneminde Akdeniz, Anadolu, İstanbul Nişantaşı, Muğla Sıtkı Koçman, Malatya Turgut Özal, Mersin, Tokat Gaziosmanpaşa ve Batman Üniversitesi gibi 17 üniversitede eğitimler sürüyor.
Ayrıca, Ankara Hacı Bayram Veli, Karadeniz Teknik, Dokuz Eylül, Bahçeşehir ve Balıkesir Üniversitesi gibi 9 üniversite de 2025-2026 döneminde eğitime başlamaya hazırlanıyor.
Bakan Göktaş, Tazelenme Üniversitelerini ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, bu projeyle kuşaklar arası bilgi ve deneyim paylaşımını artırarak toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.