TBMM'de yangın güvenliği masaya yatırıldı
TBMM'de düzenlenen komisyonda yangın güvenliği konusunda sunum yapan akademisyenler, ulusal yangın veri sistemi kurulması ve yapıların periyodik denetime tabi tutulması gerektiğini vurguladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yangın güvenliğine ilişkin önemli bir toplantı gerçekleştirildi. AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak başkanlığında toplanan komisyonda, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Uğur Emre Temelli ve Dr. Ali Serdar Gültek, yangın güvenliği konusunda kapsamlı bir sunum yaptı.
Sunumda, Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı tesis ve binalarda çıkan yangınların denetim ve inceleme sonuçları paylaşılırken, üniversitelerde verilen yangın eğitiminin kapsamı da aktarıldı.
Dr. Ali Serdar Gültek, sunumunda özellikle uyarı ve otomatik söndürme sistemlerinin önemine dikkat çekti. Bu sistemlerin yangının büyümesini engellediğini ve tahliyenin daha güvenli şekilde başlatılmasına olanak sağladığını vurgulayan Gültek, şunları kaydetti:
“Bölmeler arasında dumanın transfer olmaması gerekiyor. Yangın restoranda çıktıysa kaçış merdivenine dumanın girmemesi gerekiyor. Kaçış merdivenine duman girdiyse konaklama katlarına girmemesi gerekiyor. Hangi bina olursa olsun bu temel prensip sağlandığında yangın güvenliğinde çok önemli bir tedbir sağlanmış oluyor.”
Dr. Uğur Emre Temelli ise yangın güvenliği konusunda ilk adımın doğru malzeme seçimi ve mimari planlamayla başladığını belirterek, yangın bölgelendirmesi ve yalıtımın önemine değindi. Türkiye’de yangına ilişkin verilerin dağınık olduğunu belirten Temelli, şunları söyledi:
“Türkiye’de her kurum, kuruluş ve belediyenin ayrı bir istatistik sistemi var. Herkes kendi çabasıyla veri oluşturuyor ama bu standart hale getirilmedi. Bununla ilgili bir ulusal yangın veri sistemi kurulması gerektiğini üniversite olarak düşünüyoruz.”
Temelli ayrıca, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te iş yeri ve konut ayrımının daha net yapılması gerektiğini ifade etti. Yangın güvenliğinde merkezi koordinasyonun ve sektörel iş birliğinin güçlendirilmesini öneren Temelli, tam ölçekli ulusal yangın laboratuvarı kurulmasının gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Dr. Gültek, Kartalkaya’daki otel yangını örneğini hatırlatarak, mevcut yönetmeliklerin yeterli olduğunu ancak uygulamada eksiklikler yaşandığını belirtti:
“Yönetmelik yeterli mi? Baktığınız zaman yeterli. Yapılsaydı, korunabilirdi.”
İtfaiye teşkilatlarının yerelde kalması gerektiğini ancak eğitim ve denetim standartlarının merkezden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Gültek, “Eğitim müfredatı, denetim kriterleri merkezileştirilsin,” dedi.
Temelli ise tüm yapıların 6 ayda bir periyodik olarak denetlenmesi gerektiğini ifade etti.
Bakmadan Geçme




