Teknolojinin psikolojik etkileri korkutuyor

Gelişen teknoloji hayatı kolaylaştırsa da, beraberinde Nomofobi, Siberkondri ve Hikikomori gibi psikolojik sorunlar getiriyor.

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Oya Mortan Sevi, teknolojinin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendirerek, bu sorunlara çözüm önerileri sundu. Modern dünyada dijital araçların yaşamın bir parçası haline geldiğini belirten Sevi, bu durumun bireylerde yalnızlaşma ve toplumdan kopma eğilimini artırdığını vurguladı.

Teknolojiyle birlikte ortaya çıkan Nomofobi (akıllı cihazdan yoksun kalma korkusu), Netlessfobi (internetsiz kalma korkusu), FoMO (gelişmeleri kaçırma korkusu) ve Siberkondri (internet üzerinde sağlık bilgisi arama bağımlılığı) gibi kavramların bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Sevi, dijital dünyada geçirilen sürenin kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.

Doç. Dr. Sevi, sanal iletişimin beyin üzerinde bir ödül etkisi yarattığını ve bireylerin bu ödüle daha sık ulaşmak için bağımlılık geliştirdiğini belirtti. Sanal dünyada statü arayışının ve beğenilme ihtiyacının bireylerin zihinsel ve duygusal sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Sevi, bu durumun işlevselliği azaltan bir döngüye yol açtığını söyledi.

10 yıl önce yapılan bir araştırmaya atıfta bulunan Sevi, yalnızlık, utangaçlık ve düşük yaşam tatmininin problematik internet kullanımıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Bu değişkenlerin günümüzdeki teknoloji kaynaklı sorunların anlaşılmasında da rehberlik edebileceğini ekledi.

Doç. Dr. Sevi, teknoloji kullanımında denge kurmanın önemine dikkat çekerek, bireylerin enerjilerini üretkenlik, sosyal etkileşim ve sağlıklı alışkanlıklar geliştirmeye yönlendirmesi gerektiğini söyledi. Çocukların ekran bağımlılığından uzak durarak sanat ve spor gibi etkinliklerle ödül ve keyif duygularını yaşamalarının önemini vurguladı.

Sevi, teknolojinin yalnızca işlevsel olduğu ölçüde hayatımızda yer alması gerektiğini belirterek, bireylerin sosyal dünyadan kopmamalarını ve sağlıklı sınırlar oluşturmalarını önerdi. "İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır ve fiziksel, duygusal ve düşünsel sağlığımızı korumanın başka bir yolu yok," diyerek sözlerini tamamladı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme