Temmuzda otomobil fiyatlarında yüzde 20 indirim bekleniyor

Temmuzda otomobil fiyatlarında yüzde 20 indirim bekleniyor
7 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan güvenlik düzenlemeleri nedeniyle sıfır araçlarda büyük kampanyalar başladı.

Türkiye’de uygulanacak olan GSR2, yani Avrupa Birliği’nin araç güvenliği ve standart donanımlarında yaptığı güncellemeler, satıcıları stoklarını eritme yarışına soktu.

Neden İndirim Yapılıyor?

GSR2 standartlarına uymayan araçları ellerinden çıkarmak isteyen satıcılar, ceza ödemekten kaçınmak için çeşitli kampanyalar düzenliyor. Bu nedenle, birçok araçta ortalama yüzde 20 indirim uygulanıyor. GSR2 standartlarına uymayan araçları satan üretici ve distribütörler, 7 Temmuz'dan sonra araç başına vergisiz fiyat üzerinden yüzde 1 ceza ödemek zorunda kalacak.

GSR2'ye Uyum Sağlamayan Modeller

AB’den ithal edilen otomobil markalarının birçok modeli GSR2’ye uyum sağlarken, bazı eski modeller bu standartlara uymadığı için satıcılar ellerindeki stokları hızla eritmeye çalışıyor. Uyum sağlamayan araçların satışı için acele eden firmalar, stoklarını bitirme çabasında.

Yeni Düzenlemeyle Gelen Güvenlik Özellikleri

GSR2 düzenlemeleri kapsamında araçlarda bulunması gereken bazı zorunlu güvenlik özellikleri şunlardır:

  • Akıllı hız yardımı
  • Şerit takip asistanı
  • Alkol kilidi hazırlığı
  • Kaza veri kaydedici
  • Kör nokta belirleme
  • Yaya koruyan ön cam sistemi
  • Acil durum fren asistanı
  • Yorgunluk algılama sistemi

Sıfır Araç Piyasasında Beklenen Hareketlilik

İndirim fırsatını değerlendirmek isteyen vatandaşlar, normal talebin yanı sıra bu kampanyalarla ilgileniyor. Haziran ayında, bayrama rağmen 100 bin adetlik bir pazar oluşabileceği belirtiliyor. Ayrıca, Çin menşeli motorlara uygulanacak ve 8 Temmuz'da yürürlüğe girecek yüzde 40 ek ÖTV'nin de etkisiyle satışların hareketlenmesi bekleniyor.

İkinci El Araç Piyasasında Durum

Sıfır araç piyasasındaki bu hareketlilik, ikinci el oto pazarlarına yansımadı. İkinci el otomobil satıcıları fiyat indirimlerine gitse de çarpık ekspertiz sistemi ve güvensizlik ortamı nedeniyle satış yapamıyor. Yüksek taşıt kredisi faizleri de satışları olumsuz etkiliyor. Galericiler, senet imkanı sunarak bir miktar peşinatla araç satmaya çalışıyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.