Tendürek Dağı Eteklerindeki Esrarengiz Kale Kalıntısı

Tendürek Dağı Eteklerindeki Esrarengiz Kale Kalıntısı
Van’ın Çaldıran ilçesindeki Tendürek Dağı eteklerinde yer alan lav kayalarının arasında keşfedilen 11 odalı kale kalıntısı, "Arap Zengi Kalesi" olarak tescillendi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ile Van’ın Çaldıran ilçeleri arasında bulunan bu kale, güvenlik güçlerinin yürüttüğü başarılı çalışmalar sayesinde terörden arındırılan Tendürek Dağı bölgesinde yer alıyor. Kale kalıntısının tescil işlemleri için Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından başlatılan süreç tamamlandı.

Van'ın Çaldıran ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan kalenin, lav taşlarının (volkanik tüf kayaları) arasında düzleştirilmiş bazalt taşlarından inşa edildiği belirlendi. Uzmanlar, kalenin bulunduğu alanda yaptıkları incelemelerde birbirine bağlı 11 oda, sarnıç, sur duvarları ve bir gözetleme kulesi tespit etti ve burayı "tarihi sit alanı" olarak sınıflandırdı.

Kalenin koordinatları, tarihi kalıntıları, mimari yapısı ve konumu, dron ile çekilen fotoğraflarla İl Kültür Envanterine kaydedildi. Bölge halkı tarafından "Arap Zengi Kalesi" adıyla anılan bu yapı, tescil edildi. Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, kaleye yönelik teknik incelemelerin tamamlandığını bildirdi.

aa-20241013-35900006-35899993-tendurek-dagindaki-gizemli-kale-kalintisi-arap-zengi-kalesi-adiyla-tescillendi.jpg

Daha önce envantere kayıtlı olmadığı belirlenen kalenin tescillendiğini belirten Çavuşoğlu:

"Gizemli kalede tescil işlemleriyle beraber bütün bulgular kayıt altına alınmış oldu. Mimari dokusuyla ilgili bütün görüntüler kayıt altına alınarak burası koruma altına alındı. Bundan sonraki aşamada kaleyle ilgili araştırmalar daha titizlikle yürütülecek. Kalenin hangi döneme ait olduğu noktasındaki çalışmalar bilim insanları tarafından sürdürülecek. Tescille bunun ön çalışmasını yapmış olduk" dedi.

aa-20241013-35900006-35900005-tendurek-dagindaki-gizemli-kale-kalintisi-arap-zengi-kalesi-adiyla-tescillendi.jpg

Kalenin tescil işlemiyle turizme hizmet edeceğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Daha önce bu yapıyla ilgili bir tescil kaydı bulunmamaktaydı. Şimdi tescillenen bir eser haline geldi. Bu çalışma hem bölgeye hem de turizme katkılar sağlayacak. Lav taşlarının tam ortasında yer alıyor. Çok önemli bir noktada çünkü burası aynı zamanda tarihi İpekyolu güzergahı. Çaldıran Ovası'nın başlangıcını oluşturuyor. Herhangi bir saldırı esnasında rahatlıkla sığınabilecekleri bir noktada. Sığınak gibi gözüküyor. Özel kurulmuş bir kale. Uzun süre yaşanabilir bir yer çünkü içinde depoları ve sarnıç var. Bu kaleyi düşürmek çok zor. Lav kayalarının üzerinden ulaşmak çok zor bir iş. Atlı birlikle gitmek zor. Bu nedenle sığınma kalesi olarak kullanılmış. Yaptığımız ön çalışmada 11 odasının olduğunu ve Orta Çağ'da kullanıldığını tespit ettik".

aa-20241013-35900006-35899997-tendurek-dagindaki-gizemli-kale-kalintisi-arap-zengi-kalesi-adiyla-tescillendi.jpg

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.