Ticaret Bakanlığı'ndan markalaşmaya stratejik teşvik
Ticaret Bakanlığı'nın 2025 Yılı Performans Programı'na göre, ihracatın artırılması ve markalaşma süreçlerinin hızlandırılması amacıyla yurt içi ve yurt dışı destek programları yoğunlaşıyor.
AA muhabirinin Ticaret Bakanlığı’nın 2025 Yılı Performans Programı’ndan derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihracat stratejileri kapsamındaki markalaşma, teknoloji geliştirme ve dijitalleşme odaklı çalışmalar hız kazanıyor. İhracatçı firmaların yurt dışı pazarlara daha etkin ve güçlü şekilde açılması amacıyla, AR-GE, e-ticaret, fuar katılımı, organizasyonlar ve benzeri destek mekanizmaları devreye alınıyor.
Özellikle katma değerli hizmet ihracatını desteklemeyi amaçlayan programlarla, hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların uluslararası ölçekte tanınır hale gelmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, Turquality programı başta olmak üzere markalaşma potansiyeli taşıyan ürün ve firmalar; üretimden satış sonrası hizmetlere kadar tüm süreçlerde teşvik ediliyor.
Turquality ve benzeri marka programları kapsamında bu yıl hizmet ihracatında desteklenen marka sayısının 115’e, mal ihracatında ise 380’e ulaşması bekleniyor. Böylelikle 2025 yılı sonunda toplam 495 markanın bu kapsamda desteklenmesi planlanıyor.
Ayrıca, Türk markalarının küresel pazarda fikri mülkiyet haklarının korunması ve güvenli ihracat yapabilmesi için Yurt Dışı Marka Tescil Destek Programı da etkin şekilde yürütülüyor. Bu programdan yıl içinde faydalanacak şirket sayısının 700’e çıkması öngörülüyor.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün ihracatındaki payını artırmaya da odaklanıyor. 2024 yılında yüzde 41,1 olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracat payının bu yıl yüzde 42’ye, 2027’de ise yüzde 45,5’e yükseltilmesi hedefleniyor.
Diğer yandan, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum süreci de ihracatçılar için destek kapsamına alındı. “Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği – Responsible” programıyla şirketlerin sürdürülebilirlik, kurumsallaşma ve dijital dönüşüm alanındaki danışmanlık ihtiyaçları karşılanıyor. Bu programdan 2025 yılı boyunca 250 firmanın faydalanması beklenirken, 2026’da bu sayının 500’e çıkarılması hedefleniyor.
Bakmadan Geçme





