Tiroit hastalarına önemli uyarılar

Ramazan ayında tiroit hastalarının oruç tutarken ilaç kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Temiz, hastaların hekime danışarak ilaçlarını sahurda veya iftarda alarak oruç tutabileceğini ifade etti.

Dr. Sibel Temiz, tiroit hastalıklarının hipotiroidi (tiroidin az çalışması) ve hipertiroidi (tiroidin aşırı çalışması) gibi durumları kapsadığını belirterek, nodüler tiroit ve guatr gibi hastalıkların ise tiroit hormonlarını etkilemeyebileceğini söyledi.

"Tiroitte nodül var ancak hormonları etkilemiyorsa ve ilaç kullanımı gerektirmiyorsa, oruç tutulabilir. Ancak hipotiroidi ve hipertiroidi hastalarında, tiroit hormon dengesinin ilaç tedavisiyle sağlanmış olması gerekir. Hormon dengesi bozuk ve yandaş hastalıkları bulunan kişiler için oruç tutmak riskli olabilir. Özellikle tiroit kanseri nedeniyle ameliyat olmuş ve hormon değerleri belirli bir aralıkta tutulması gereken hastalar da oruç konusunda dikkatli olmalıdır. Bu nedenle, her hasta kendi tıbbi durumu için doktoruna danışmalı ve hekim önerilerine uymalıdır dedi.

Tiroit Hastaları Ramazan’da İlaçlarını Nasıl Kullanmalı?

Ramazan ayında hipotiroidi hastalarının ilaç kullanımına özellikle dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Temiz, levotiroksin içeren ilaçların emilim koşullarına uyulması gerektiğini söyledi.

  • Levotiroksin kullanan hastalar, ilacı sahurdan 30 dakika önce aç karnına almalı.
  • Geceleri mümkün olduğunca yemek yemekten kaçınılmalı ve açlık süresi uzun tutulmalı.
  • Mide koruyucu, asit giderici ilaçlar ile demir ve kalsiyum içeren takviyeler, levotiroksinin emilimini olumsuz etkileyebileceği için sahurda alınmamalı.
  • Hipertiroidi hastalarının kullandığı antitiroit ilaçları ise günlük dozları değiştirilmeden sahur ve iftar arasında bölünerek alınabilir.

Ramazan’da Beslenme Önerileri

Tiroit hastalarının Ramazan ayında yeterli su tüketimine özen göstermesi gerektiğini belirten Dr. Temiz, özellikle hipotiroidi hastalarında görülen kabızlık sorununa karşı su ve lif alımının artırılmasını önerdi.

  • Günlük 2-2.5 litre su tüketilmeli ve iftar ile sahur arasına yayılmalı.
  • Sebze ve meyve tüketimi artırılarak lif alımı desteklenmeli.

Tiroit hastalarının Ramazan’da sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmesi için mutlaka doktor kontrolünde olmaları ve beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme