Trump'ın vergi kararıyla ticarette yeni dönem
ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı yeni kararnameyle, 185 ülkeye yönelik geniş çaplı ek gümrük tarifeleri yürürlüğe girdi.
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Beyaz Saray’da düzenlenen etkinlikte 185 ülkeyi kapsayan geniş çaplı ek gümrük tarifelerini içeren kararnameyi imzaladı. Yeni düzenleme kapsamında ithal ürünlere yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda ek vergi uygulanacağı duyuruldu. Kararnameyle birlikte ABD’nin birçok ticaret ortağı ülkeye yönelik tarifeler resmen yürürlüğe girdi.
Avrupa Birliği için yüzde 20, Çin için yüzde 34, Vietnam için yüzde 46 oranında belirlenen bu ek vergiler, Japonya, Hindistan, Güney Kore, Tayland ve İsviçre gibi ülkeleri de kapsıyor. Türkiye, Birleşik Krallık, Avustralya, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkeler ise yüzde 10 oranında ek gümrük vergisine tabi tutulacak.
Trump yönetiminin ithalatı sınırlandırmak ve yerli üretimi teşvik etmek amacıyla attığı bu adım, özellikle otomotiv sektöründe büyük yankı uyandırdı. İthal otomobil ve kamyonlara yüzde 25 oranında uygulanacak yeni gümrük vergisi dünya çapında üreticileri endişelendirirken, sektörde maliyet artışı ve fiyat yükselişleri bekleniyor.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan otomotiv sektörü temsilcilerinden Eroldu, Türkiye’ye uygulanan yüzde 10’luk ek verginin, daha yüksek oranlara tabi ülkelerle kıyaslandığında göreceli bir avantaj sağlayabileceğini ifade etti. Bu avantajın özellikle otomotiv tedarik sanayisi alanında bazı parçalarda kendini gösterebileceğini belirten Eroldu, motorlu taşıtların ise halihazırda yüzde 25 ek vergiye tabi olduğunu, bu yeni kararın motorlu taşıtları kapsamadığını vurguladı.
Ayrıca Eroldu, 5 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu yeni düzenlemeyle AB için oranların yüzde 20’ye çıkacağını hatırlatarak, Türkiye’nin bu anlamda bir rekabet avantajı elde edebileceğini söyledi. Ana komponentler için getirilen yüzde 25’lik verginin ise tüm ülkeler için mayıs ayında devreye alınmasının planlandığını aktardı.
Eroldu, ABD’de uygulanacak bu yeni tarifelerin, ithal girdilere bağlı maliyetleri artıracağına, bunun da hem araç fiyatlarında artışa hem de talepte daralmaya neden olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, küresel ölçekte diğer ülkelerden gelebilecek karşı önlemlerle birlikte otomotiv ürünlerinin fiyatlarında yukarı yönlü bir baskı oluşabileceğini ifade etti. Uzun vadede ise ABD’de üretimi artırmaya yönelik yatırımların teşvik edilebileceğini, ancak bu korumacı adımların Amerikan otomotiv sanayisinin rekabet gücünü de zayıflatabileceğini sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme




