Türkiye-AB ekonomik diyaloğu yeniden başlıyor

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında uzun süredir beklenen ekonomik diyalog yeniden başlıyor.

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında uzun süredir beklenen ekonomik diyalog yeniden başlıyor. Türkiye-AB Zirvesi çerçevesinde 29 Kasım 2015'te kurulmasına karar verilen "Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog" (HLED) mekanizması kapsamında, dördüncü toplantı 3 Nisan'da Brüksel'de gerçekleştirilecek.

Daha önce 2016, 2017 ve 2019 yıllarında yapılan üç toplantının ardından bu yıl düzenlenecek görüşme, taraflar arasında ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve stratejik işbirliklerinin derinleştirilmesi bakımından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Birinci ve üçüncü toplantılar Türkiye'de, ikinci toplantı ise Belçika’da yapılmıştı.

Son olarak Aralık 2024’te toplanan AB Genel İşler Konseyi’nde diyalogun canlandırılmasına yönelik karar alınmış, bu karar AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde de onaylanarak resmiyet kazanmıştı. Bu çerçevede, Brüksel’de yapılacak olan toplantının açılış konuşmalarını Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Ekonomi ve Verimlilik Komiseri Valdis Dombrovskis ve AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos yapacak.

Toplantı, iki ana oturumdan oluşacak. İlk oturumda, bakanlar düzeyinde Türkiye ve AB’nin makroekonomik görünümü, rekabetçilik alanında yapılabilecek yapısal reformlar ve stratejik başlıklar ele alınacak. Bu bölüme Bakan Şimşek ve Komiser Dombrovskis eş başkanlık edecek.

İkinci bölüm ise iş dünyasıyla diyalog üzerine kurgulandı. Bu bölümde Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcileri, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Kalkınma Konseyi Bankası gibi finans kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle bir araya gelecek. Amaç, ortak yatırım ve ticaret fırsatlarının değerlendirilmesi.

Bakan Şimşek, toplantılar kapsamında Dombrovskis ve Kos ile birebir görüşmeler de gerçekleştirecek. Bu görüşmelerde taraflar, ikili ilişkilerin geleceği ve yeni işbirliği alanlarını masaya yatıracak.

Toplantı öncesi değerlendirmede bulunan Bakan Şimşek, HLED’in altı yıl sonra yeniden toplanmasını Türkiye-AB ilişkileri adına önemli bir gelişme olarak niteledi. “2016 yılında düzenlenen ilk toplantıya da eş başkanlık yapmış biri olarak, bu platformun yeniden hayata geçirilmesinden memnuniyet duyuyorum,” ifadelerini kullanan Şimşek, Türkiye için AB üyeliğinin stratejik bir hedef olduğunun altını çizdi.

Şimşek, Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yüzde 42’sinin AB ülkelerine yapıldığını ve Türkiye’nin Birliğin en büyük beşinci ticaret ortağı olduğunu hatırlattı. Küresel ticarette artan korumacılık, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi trendlerin, Türkiye-AB ticari ilişkilerini yeniden yapılandırmayı zorunlu hale getirdiğini ifade etti.

Gümrük Birliği’nin kamu alımları, hizmetler ve tarım sektörlerini de kapsayacak şekilde güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, aynı zamanda öğrenci ve iş insanlarına vize kolaylıkları ile üçüncü ülkelerde geliştirilecek ortak projelerin büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. “Savunmadan enerjiye, tarımdan imalat sanayisine kadar geniş bir alanda AB ile daha güçlü ve çok boyutlu işbirliklerine hazırız,” diyerek sözlerini tamamladı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme