Türkiye'de 100 milyon ton hayvan atığı biyogaz potansiyeli taşıyor
OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik, Türkiye'de bulunan yaklaşık 18 milyon büyükbaş hayvanın, 100 milyon ton hayvan atığı potansiyeline sahip olduğunu belirterek bu atıkların planlı bir şekilde değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
OSTİM Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen “Hayvansal Atıkların Geri Dönüşümü ve Biyogaz Tesislerinin Rolü Çalıştayı” açılışında konuşan Çelik, atıkların kamu yararına dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.
“Atıklar Faydalı Ürüne Dönüştürülebilir”
Atıkların yanlış algılanmaması gerektiğini ifade eden Çelik, “Atık kötü bir madde değil, faydalı bir ürüne çevrilebilir. Üniversite-sanayi ve kamu iş birliğiyle bu potansiyeli değerlendirmeliyiz.” dedi. Çelik, biyogaz tesislerinin kırsal alanlarda yaygınlaştırılmasını önererek, biyogazın sadece elektrik değil, aynı zamanda termal enerji üretiminde de kullanılması gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin Biyogaz ve Biyokütle Tesisleri
Biyometanizasyon ve Organik Atık İşletme Tesisleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Cemil Direkci, Türkiye genelinde 98 biyogaz ve toplamda 273 biyokütle tesisi bulunduğunu ifade etti. Direkci, bu tesislerin sadece elektrik üretiminde değil, doğa ve toprak için faydalı yan ürünlerin üretilmesinde de önemli bir rol oynadığını söyledi.
Direkci, biyogaz tesislerinin sadece elektrik üretimine odaklanmaması gerektiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Biyometan ve karbondioksit üretiyoruz. Yan ürün olarak çıkan fermente maddeler toprak için oldukça faydalı. Bu ürünlerin toprakla buluşması, tarım ve çevre açısından büyük önem taşıyor.”
Türkiye genelindeki biyokütle tesislerinin 98’i biyogaz, 95’i çöp gazı ve 80’i doğrudan yakma piroliz tesisi olarak faaliyet gösteriyor. Ancak mevcut potansiyelin sadece 5 milyon tonu biyogaz tesislerinde kullanılıyor. Çelik, bu rakamın artırılması gerektiğini belirterek, “Atıkların planlı şekilde değerlendirilmesi, enerji üretiminin yanı sıra çevresel faydalar da sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.