Türkiye'de obezite tehlikesi büyüyor

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, 4 Mart Dünya Obezite Günü kapsamında 'Obeziteyi Anla, Önle ve Yönet' paneli düzenleyerek, Türkiye ve dünya genelinde artan obezite tehdidine dikkat çekti. Panelde, obezitenin nedenleri, nasıl önlenebileceği ve yönetilmesi konusunda alınması gereken önlemler ele alındı.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emir Tan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Türkiye’nin Avrupa’da obezite oranı en yüksek ülke olduğunu belirterek, "OECD ülkeleri içinde ise ABD’den sonra ikinci sıradayız. Son 50-60 yılda beslenme alışkanlıklarımız değişti, hareketsizlik arttı ve bu durum obeziteyi daha büyük bir sorun haline getirdi" dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Saydamlı, obezitenin çağımızın en büyük küresel sağlık sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Bu hastalık sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde büyük bir tehdit. Obezite, birçok kronik hastalığa yol açıyor ve yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürüyor" ifadelerini kullandı.

"Obezite, Birçok Kronik Hastalığa Davetiye Çıkarıyor"

Saydamlı, obezitenin yalnızca yetişkinleri değil, çocukları da etkilediğini belirterek, bu hastalığın bireylerin psikolojik sağlığına da zarar verdiğini ifade etti. "Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları ve solunum problemleri obezitenin yol açtığı hastalıklar arasında" diyen Saydamlı, erken yaşta önlem alınması gerektiğini söyledi.

Dünya Obezite Atlası 2030 tahminlerine göre Türkiye'de obezite oranının %19’a ulaşması bekleniyor. DSÖ raporlarına göre ise 2030 yılına kadar dünya genelinde 1 milyar insanın obeziteyle yaşayacağı tahmin ediliyor. Eğer etkili önlemler alınmazsa, 2035 yılında her 4 kişiden 1'inin obez olacağı öngörülüyor.

"Günümüzde Beslenmek İçin Değil, Yemek Yemek İçin Yiyoruz"

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asiye Nurten, "Obezite, bir tür bağımlılık olarak değerlendiriliyor" diyerek bu konuda farkındalık yaratmanın önemine değindi.

"Aslında vücudumuzun ne kadar besine ihtiyacı olduğunu beyin kontrol ediyor. Yemeğe başladıktan 20 dakika sonra doyduğumuz sinyali geliyor. Ancak biz bu iç sesi dinlemiyoruz. Özellikle lezzet artırıcı katkı maddeleri içeren yiyecekler, daha fazla yeme isteği uyandırıyor ve bu da obeziteyi tetikliyor."

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme