Türkiye'de son 50 yılda 36 göl kurudu

Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın Türkiye'deki göller üzerindeki etkisini gözler önüne serdi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın Türkiye’deki göller üzerindeki etkisini gözler önüne serdi. Konukcu, "Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk" konulu konferansta yaptığı açıklamada, son 50 yılda Türkiye’de 36 gölün tamamen kuruduğunu, 14 gölün ise kurumak üzere olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Konukcu, iklim değişikliğinin dünya genelinde su kaynaklarını tehdit ettiğini vurgulayarak, “Dünyada 2,5 milyar insan sağlıklı suya ulaşamıyor. Her yıl 300-500 milyon ton ağır metal ve çeşitli kirletici unsurlar su kaynaklarına karışıyor. Bunun sonucunda birçok balık ve kuş türü yok oluyor. Nüfus artışıyla birlikte su tüketimi de son 50 yılda üç katına çıkmış durumda. Türkiye’de ise her 5-6 yılda bir normal, 12-16 yılda bir şiddetli kuraklık yaşanıyor” dedi.

Konferansta konuşan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin tohumculuk sektöründe önemli bir konumda olduğunu ifade etti. Gençer, dünya genelinde 73,1 milyar dolarlık bir tohum ticaret hacmi bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin bu alanda ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyledi.

Gençer, “Ülkemiz, 330 milyon dolara yakın ihracat hacmiyle 117 ülkeye tohum ihraç eden, kendi kendine yetebilen bir seviyeye ulaştı. Bu başarı, tohumculuk alanındaki doğru yatırımların ve yenilikçi çalışmaların bir sonucudur” dedi.

Konferans, akademisyenlerin çözüm önerilerini sunduğu sunumlarla sona erdi. İklim değişikliği ve su kaynaklarının korunması için daha sürdürülebilir tarım yöntemlerine geçilmesi gerektiği vurgulanırken, su tasarrufunun ve doğal kaynakların korunmasının hayati önemde olduğuna dikkat çekildi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme