Türkiye'nin enerji yatırımları meyvesini veriyor

Türkiye, enerji sektöründe son yıllarda hayata geçirdiği stratejik yatırımlarla petrol, doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarında önemli başarılar elde ediyor.

Enerjiyi bir milli güvenlik meselesi olarak ele alan Türkiye, yerli kaynak kullanımına öncelik vererek hem dışa bağımlılığını azaltıyor hem de enerji arz güvenliğini güçlendiriyor.

Gabar ve Sakarya Gaz Sahasındaki Büyük Keşifler

2021 yılında Gabar’da Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi yapılırken, 2020 yılında Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan doğal gaz rezervi Türkiye’nin enerji bağımsızlığına büyük katkı sağladı. Gabar sahasında şu an 75 kuyuda günlük 71 bin varil petrol üretiliyor ve bu miktarın 2025’e kadar 100 bin varile çıkarılması hedefleniyor. Sakarya Gaz Sahası’nda ise günlük üretim 7 milyon metreküp düzeyinde ve bu miktar 3 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayabiliyor. Üretimin 2024 sonunda 9,5 milyon metreküpe, 2026’da ise 20 milyon metreküpe yükseltilmesi planlanıyor.

Yenilenebilir Enerji Kapasitesinde Rekor Artış

Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla elektrikte karbon nötr üretime önemli katkı sağladı. Rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücü 32 bin megavata ulaştı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre, hidroelektrik santralleri 32 bin 203 megavat, güneş enerjisi 19 bin 846 megavat, rüzgar enerjisi 12 bin 851 megavat kapasiteye sahip.

Yenilenebilir enerji sayesinde, doğrudan doğal gaz kullanımıyla oluşabilecek 14 milyar metreküplük enerji ihtiyacından tasarruf sağlanarak, yaklaşık 8 milyar dolarlık maliyetin önüne geçildi.

2035 Hedefi: 120 Bin Megavat Kurulu Güç

Türkiye, her yıl rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarını 7-8 bin megavat artırarak 2035 yılında bu alanlarda toplam 120 bin megavat kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Bu doğrultuda izin süreçlerinin kısaltılması ve enerji yatırımlarının hızlandırılması planlanıyor.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Sakarya Gaz Sahası ve Gabar’daki üretimlerin enerjide dışa bağımlılığı azaltmada kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Gabar’da üretilen petrol, yurtiçi tüketimi karşılama oranını %15’e çıkardı. Bu, Türk enerji tarihi açısından büyük bir başarıdır,” dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) araştırmacısı Büşra Zeynep Özdemir ise yenilenebilir enerji yatırımlarıyla dışa bağımlılığın azaldığını belirterek, “Sakarya Gaz Sahası’ndan elde edilen üretim 3 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayabiliyor. Gabar’daki petrol üretimi ise bugünkü fiyatlarla 2 milyar dolarlık enerji ithalatını önlüyor,” ifadelerini kullandı..

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme