• Haberler
  • Ekonomi
  • Türkiye'nin makarna ihracatında Afrika etkisi büyüyor

Türkiye'nin makarna ihracatında Afrika etkisi büyüyor

Türkiye, geçtiğimiz yıl 1,4 milyon tonun üzerinde makarna ihraç ederek yaklaşık 940 milyon dolar gelir elde etti.

AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye geçtiğimiz yıl toplam 1 milyon 457 bin 862 ton makarna ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracattan 939 milyon 513 bin dolar gelir sağlandı. Dünya çapında rekabetçi fiyatlar ve kaliteli üretimle öne çıkan Türk makarnası, özellikle Afrika başta olmak üzere birçok pazarda güçlü bir yer edinmeye devam ediyor.

Bu ihracatın yüzde 68,8’lik kısmını tek başına üstlenen Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2023 yılı boyunca 1 milyon 23 bin 436 ton makarna satarak 608 milyon 596 bin dolarlık döviz kazancı sağladı. Bölgedeki makarna üreticileri 2024 yılına da hızlı bir giriş yaptı. Yalnızca ocak-şubat döneminde 162 bin 565 tonluk dış satım gerçekleştiren ihracatçılar, bu satışlardan 95 milyon 42 bin dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,6’lık artış yakalanması dikkat çekti.

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Türkiye’nin yılın ilk iki ayındaki toplam makarna ihracatının 144 milyon doları bulduğunu ifade etti. Türkiye’nin üstün kaliteye sahip durum buğdayı ve gelişmiş üretim altyapısının, küresel pazarda büyük avantaj sağladığını vurgulayan Kadooğlu, “Bu hem Türkiye hem de çevre ülkeler için ciddi bir fırsat. Güneydoğu Anadolu olarak her yıl miktar bazında İtalya’nın yarısı kadar makarna ihraç ediyoruz,” dedi.

Fiyat-performans dengesi sayesinde özellikle Afrika pazarında büyük bir etki alanı oluşturduklarını belirten Kadooğlu, ihracatın önemli bir bölümünün Gana, Togo ve Benin gibi Batı Afrika ülkelerine yapıldığını kaydetti. “Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu üyesi ülkelerle güçlü ticari ilişkiler kurduk. Yeni pazarlara girdikçe, eriştiğimiz nüfus da artıyor. Bu da ihracat hacmimizin büyümesini sağlıyor,” şeklinde konuştu.

Yılın ilk iki ayında 162 bin tonu bulan ihracat miktarının, 2024 sonunda 1 milyon tonu geçmesini beklediklerini söyleyen Kadooğlu, bu yükselişin istikrarla sürdürüleceğini ifade etti. Ayrıca bölgedeki iklimsel koşullara da değinen Kadooğlu, 2000’li yılların en düşük şubat ayı yağışının bu yıl görüldüğünü belirtti. Ancak buna rağmen bakliyat üretiminde herhangi bir sorun yaşanmadığını ve ürün kalitesinin olumsuz etkilenmediğini aktardı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme