UDER Başkan Yardımcısı Bölek'ten Önemli Açıklamalar
Ağrı merkezli olarak Nisan 2022'de kurulan Ulusal Çocuk Hakları Derneği (UDER), çocukların haklarını savunma, çocuk istismarını önleme ve toplumda farkındalık oluşturma hedefiyle 2.5 yıl boyunca aktif çalışmalar yürüttü.
Derneğin, bu süreçte gerçekleştirdiği projeler ve elde ettiği başarılar, hem yerel hem de ulusal düzeyde dikkat çekti. UDER Ağrı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ekrem Bölek, derneğin faaliyetlerini özetlediği UDER "Çocuk Odaklı Sivil Toplum Kuruluşlarının Kapasite Geliştirme Projesi" lansmanındaki açıklamasında şunları söyledi:
"Çocukların haklarını merkeze alarak çıktığımız bu yolda, onları daha güvenli ve haklarına sahip bir geleceğe taşımayı amaçladık. Dezavantajlı bölgelerde yürüttüğümüz projelerle binlerce çocuğun, ailelerin ve öğretmenlerin hayatına dokunmayı başardık. Bu kısa sürede ulaştığımız sonuçlar bizi daha fazlasını yapmak için motive ediyor" dedi.
Derneğin hayata geçirdiği ilk büyük proje olan Çocuk Hakları İçin Gönüllü Eller Projesi, İçişleri Bakanlığı’nın desteğiyle Ağrı genelinde etkili bir farkındalık hareketi oluşturdu. Proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek:
"Bu proje, çocuk hakları konusunda toplumun farklı kesimlerine ulaşmamızı sağladı. 1000 ortaokul öğrencisi için düzenlediğimiz atölyelerde, çocukların haklarını öğrenmelerine ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olduk. 750 ebeveyne yönelik eğitimlerimizle, ailelerin çocuklarına daha bilinçli yaklaşmalarını hedefledik. Ayrıca 250 öğretmeni çocuk hakları konusunda bilinçlendirdik. Bu, Ağrı’da güçlü bir farkındalık zemini oluşturdu. UDER, eğitim çalışmalarını çevrim içi platformlara da taşıyarak geniş kitlelere ulaştı. 2.5 yılda düzenlenen 75 farklı eğitimle 2300 kişiye, gerçekleştirilen 16 canlı yayınla ise 50.000 kişiye ulaşıldı. Canlı yayınlarımızda psikologlar, pedagoglar ve akademisyenlerle çocuk istismarı, hakların tanınması gibi konuları ele aldık. Toplumda bu konulara dair farkındalık oluşturmak ve geniş kitlelere ulaşmak önceliklerimiz arasındaydı" ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında hayata geçirilen Çocuk Hakları İçin Güçleniyoruz Projesi, derneğin kurumsal kapasitesini artırırken, bölgedeki çocuklar için de önemli kazanımlar sağladı. Bölek, bu projeyle ilgili şunları aktardı:
"6 çocuk hakları eğitmeni yetiştirerek bölgemizde eğitim faaliyetlerini sürdürülebilir hale getirdik. Dezavantajlı bölgelerde düzenlediğimiz atölyelerle çocukların haklarını öğrenmelerine destek olduk. Bu proje, hem derneğimizin hem de diğer sivil toplum kuruluşlarının kapasitesini artırmak açısından çok kıymetliydi" dedi.
Bölek, Derneğin düzenlediği etkinliklerle yaklaşık 5000 çocuğa ulaşıldığını vurgulayarak:
"Çocuklarımıza yönelik atölyeler ve eğitimler, onların kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlıyor. Her bir çocuğun haklarını öğrenmesi ve bunları savunabilecek bir farkındalık kazanması için çalışıyoruz. Çocuk haklarının korunmasında işbirliğinin önemi oldukça fazla. Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Ağrı Barosu gibi kamu kurumlarıyla ortaklaşa projeler yürütüyoruz. Ayrıca, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin eğitim programlarına katılıyoruz" şeklinde konuştu.
Derneğin son projesiyle ilgili bilgiler veren Bölek, çocuk hakları konusundaki çalışmalarını artırmayı hedeflediklerini belirterek:
"İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen bu projeyle hem derneğimizin etkinliğini artıracağız hem de kamu kurumları ve diğer sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini güçlendireceğiz. Amacımız, çocukların haklarına daha kolay erişimini sağlamak ve bu konuda kalıcı çözümler üretmek. 2.5 yılda binlerce çocuğun hayatına dokunarak onların daha güvenli bir geleceğe adım atmalarını sağladık. Çocuk istismarıyla mücadelede, çocuk haklarının savunulmasında ve toplumsal farkındalık oluşturulmasında daha yapacak çok işimiz var. Çocuklar için çalışmaya kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.