Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu gündemde

Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu gündemde
Yükseköğrenim öğrencilerinin barınma telaşı başladı. KYK yurtlarında yüzde 88 oranında kapasiteler doldu.

2024-2025 eğitim yılı yaklaşırken, üniversite öğrencilerinin barınma telaşı başladı. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yapılan başvurular sonucunda, yüzde 88 doluluk oranına ulaşıldı. 81 ilde toplam 987 bin kapasiteli KYK yurtları, yaklaşık 7 milyon üniversite öğrencisinin barınma ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Ancak, 3,5 milyon öğrenci yaşadığı şehirden farklı bir yerde eğitim alırken, bu öğrencilerin 2 milyonu özel yurtlar veya kiralık evlerde barınma çözümü arıyor.

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, öğrenci barınma sorununa dikkat çekerek, kiralık dairelere olan yoğun talebin kira fiyatlarını artırdığını belirtti. İstanbul'da kira fiyatlarının 23 bin liradan başladığını, Ankara'da 18 bin lira, Eskişehir, Sakarya ve Erzurum gibi illerde ise 14-15 bin lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Özelmacıklı, KYK yurtlarının doluluk oranı hakkında da bilgi vererek, "KYK yurtları yüzde 88 doluluk oranına ulaştı. Yaklaşık 2 milyon öğrenci özel yurtlar ve kiralık evlerde kalmak zorunda. Ancak bazı ev sahipleri, öğrencilere ev kiralamaktan çekinebiliyor. Öğrencilerin sık sık değişmesi ve dönemlik kiralamalar, ev sahiplerinin temkinli davranmasına neden oluyor" dedi.

Kiralardaki Artış ve Ailelerin Zorlukları

Özelmacıklı, yüksek talep ve yetersiz konut arzı nedeniyle kira fiyatlarının arttığını ifade etti. "Eylül ayı boyunca öğrenciler ev arayışı içinde olacak. Ancak konut üretimi yeterli seviyede olmadığı için talep yüksek, bu da kira fiyatlarını yukarı çekiyor. Yüksek kira fiyatları ailelerin bütçesini zorluyor" dedi. Çözüm olarak, öğrencilerin 3-4 kişi bir araya gelip daire kiralayarak maliyetleri paylaşabileceğini belirtti.

Ailelere Tavsiyeler

Ev kiralarken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Özelmacıklı, ailelerin kira sözleşmelerini yaparken muhatabın gerçekten ev sahibi olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini vurguladı. Depozito ödemeleri gibi konularda kanuni şartlara uyulmasının önemine dikkat çekti.

Kira ve Yurt Fiyatları

Özelmacıklı, kira ve özel yurt fiyatları hakkında da bilgi vererek, Eskişehir, Sakarya ve Erzurum'da kiraların 14-15 bin lira civarından başladığını, Ankara'da 18 bin lira, İstanbul'da ise 23 bin lira seviyelerine çıktığını söyledi. Ayrıca, özel yurtlarda fiyatların 10 bin liradan başladığını ekledi. Öğrencilerin merkezi lokasyonları tercih ettiğini, bu nedenle fiyatların daha da yüksek olabileceğini belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.