• Haberler
  • Eğitim
  • Üniversitelerde doktora programları için akreditasyon şartı getirildi

Üniversitelerde doktora programları için akreditasyon şartı getirildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde yeni doktora programlarının açılabilmesi için akredite bir program sahibi olma zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

YÖK tarafından yayımlanan 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre, Türkiye 208 üniversite, 185 bin akademisyen ve 7 milyonu aşkın öğrenciyle dünya genelinde dikkat çeken bir yükseköğretim ağına sahip. Raporda, 2023 itibarıyla en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısının 116’ya, toplam akredite program sayısının ise 1209’a ulaştığı bilgisi yer aldı.

Akredite program sayısı açısından İstanbul Gelişim Üniversitesi 56 programla birinci sırada yer alırken, Sakarya Üniversitesi 55, Hacettepe Üniversitesi ise 42 programla onu takip etti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin kalite süreçlerine uyum sağlamalarını teşvik ettiklerini belirterek, “Bu anlayış doğrultusunda doktora programı açmak isteyen üniversitelerimize akredite program sahibi olma şartı getirdik. Benzer şekilde fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezlerinin kurulması için de önümüzdeki dönemde akreditasyon şartı uygulayacağız. 2027 yılına kadar tüm üniversitelerimizin akreditasyon süreçlerini tamamlamasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısının 350 bine ulaştığını belirten Özvar, sayısal artışın yeterli olmadığını, öğrencilerin niteliğinin artırılmasının birinci öncelik olduğunu vurguladı. “Eğer gerekli düzenlemeleri yapmaz ve uluslararası standartlara uygun işlemler tesis etmezsek, Türk üniversitelerinin dünya çapındaki itibarı zarar görebilir” diyen Özvar, bu konuda üniversitelere büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme