• Haberler
  • Ağrı
  • Urartu Medeniyetinin Mirası: Balıkgölü Kalesi ve Ferhat Su Kanalı

Urartu Medeniyetinin Mirası: Balıkgölü Kalesi ve Ferhat Su Kanalı

Doğubayazıt ilçesinde Urartu dönemine ait ünlü Ferhat Su Kanalı'nın güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilen Balıkgölü Kalesi'nin günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Tarihçi Özgür Aslan, Doğubayazıt Ovası’nın kuzey kısmında kalan ve Balıkgölü Deresi’nin sulayamadığı tarım arazilerini sulamak amacıyla Urartular tarafından inşa edilen Ferhat Su Kanalı’nın dönemin mühendislik becerilerini gözler önüne serdiğini belirtti.

Kayalık alanlarda ana kaya içine oyularak yapılan kanalın arazinin elverişsiz olduğu çöküntü yerlerde ise yüksek destek duvarları ile desteklendiğini ifade eden Aslan, “Balıkgölü Kalesi ve Ferhat Su Kanalı; konumu, mimari yapısı ve buluntuları ile Urartu dönemi içinde önemli bir yere sahiptir.

Urartu medeniyeti, su yönetimi ve mühendislik alanında gelişmiş bir toplum olarak bilinir ve Ferhat Su Kanalı bu gelişmişliğin somut bir örneğidir. Su kanalının inşası, Urartuların tarım arazilerini sulama konusundaki ileri görüşlülüğünü ve yeteneklerini göstermektedir” dedi.

Bu tarihi alanın 1. derecede arkeolojik sit alanı olarak kabul edildiğini vurgulayan Aslan, “Hem Balıkgölü Kalesi hem de Ferhat Su Kanalı, koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılması gereken paha biçilmez birer kültürel mirastır.

Bu alanların korunması, sadece bölgenin tarihini değil, aynı zamanda Urartu medeniyetinin mühendislik ve su yönetimi konusundaki becerilerini de geleceğe taşımak açısından büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme