UYKU APNESİNE HANGİ BÖLÜM BAKIYOR? Uyku apnesi nedir, belirtileri neler?

UYKU APNESİNE HANGİ BÖLÜM BAKIYOR? Uyku apnesi nedir, belirtileri neler?
UYKU APNESİNE HANGİ BÖLÜM BAKIYOR? Uyku apnesi nedir, belirtileri neler?

Uyku Apnesi: Tedavi ve Tanı Süreci

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun tekrarlanan durması ve başlaması durumudur. Bu durum, uyku kalitesini düşürerek gündüz yorgunluğuna, sabah baş ağrılarına ve bir dizi diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Uyku apnesi tedavisi genellikle Kulak Burun Boğaz (KBB) veya Göğüs Hastalıkları bölümlerince gerçekleştirilir.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, dil kökü ve yumuşak damak kaslarının uykuda kontrolsüz bir şekilde gevşemesi sonucu hava yolunun tıkanması ve nefes alamama durumudur. Bu durum, genellikle 5-10 saniyelik aralıklarla tekrar eder ve horlamaya neden olur. Uyku apnesi sendromu, horlamanın neden olduğu rahatsızlıktan çok daha fazla soruna yol açabilir.

Uyku apnesi sendromunun belirtileri arasında horlama, nefes alma zorluğu, ağız kuruluğu, gece terlemeleri ve gün boyu süren yorgunluk hissi bulunmaktadır.

Uyku Apnesi Tedavisi ve Tanı Süreci

Uyku apnesi tedavisi için, alanında deneyimli bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Hastanelerin KBB polikliniklerine de başvurulabilir. Doktorunuz öncelikle sağlık öykünüzü dinleyecek ve detaylı bir fizik muayene yapacaktır. Bu muayene sırasında, uyku apnesinin belirtileri ve semptomları incelenecek, uyku alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınız hakkında bilgi alınacaktır.

Daha sonra uyku apnesi teşhisi koymak için uyku testleri gibi belirli tanısal testler önerilebilir. Tedavi planı, teşhis sonuçlarına ve semptomların şiddetine bağlı olarak belirlenecektir. Bu tedavi planı, pozitif hava yolu basıncı (CPAP) cihazının kullanımı, ağız içi apareyler, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerektiğinde cerrahi müdahaleyi içerebilir. Tedavi süreci, bireysel ihtiyaçlarınıza ve uyku apnesi durumunuzun özelliklerine göre uyarlanacaktır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.