Uzmandan uyarı: Saman nezlesi ciddiye alınmalı
KBB Uzmanı Op. Dr. Necdet Özer, halk arasında 'saman nezlesi' olarak bilinen alerjik rinitin tedavi edilmediğinde solunum yollarında kalıcı hasarlara neden olabileceğine dikkat çekerek, doğru tanı ve tedavi ile yaşam kalitesinin artırılabileceğini söyledi.
Elazığ Medilines Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Necdet Özer, halk arasında “saman nezlesi” olarak bilinen alerjik rinitin tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, erken teşhis ve uygun tedavinin önemine dikkat çekti.
Alerjik rinitin mevsimsel ve yıl boyu süren olmak üzere iki ana türde görüldüğünü aktaran Op. Dr. Özer, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında polenlerin etkisiyle belirtilerin arttığını ifade etti. Burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, sık sık tekrarlayan nezle ve grip, sinüzit ve baş ağrısının bu hastalığın yaygın belirtileri arasında yer aldığını vurguladı.
Op. Dr. Özer, hastalığın zamanla ilerleyerek solunum fonksiyonlarını etkileyebileceğine işaret etti:
"Alerjik rinitin belirtileri gözlerde yaşarma, burunda akıntı, göz ve burunda kaşınma, sık nezle ve grip ile baş ağrıları gibi şikâyetlerle ortaya çıkar. Eğer tedavi edilmezse, ağız solunumu nedeniyle akciğerlerde fonksiyon bozuklukları gelişebilir. Bu durum KOAH gibi ciddi hastalıkların gelişmesine zemin hazırlayabilir. Ayrıca akciğerlerin etkilenmesi dolaylı olarak kalp, tansiyon ve şeker gibi sistemik rahatsızlıklara da yol açabilir."
Alerjik rinitin toplumda en yaygın görülen türünün mevsimsel olan “saman nezlesi” olduğuna dikkat çeken Özer, bu durumun özellikle mart, nisan, mayıs ile eylül, ekim ve kasım aylarında polen yoğunluğunun artmasıyla daha sık yaşandığını belirtti. Yıl boyu süren alerjik rinitin ise toz, ev eşyaları, hayvan tüyü gibi çevresel faktörlere karşı geliştiğini dile getirdi.
Hastalığın doğru tedavi ile kontrol altına alınabileceğini belirten Özer, alerjik rinitle mücadelede alerjen maddelerden uzak durmanın ilk adım olduğunu söyledi:
"Öncelikle hastanın alerjiye neden olan maddeden uzaklaştırılması gerekir. Sonrasında şikâyetler devam ediyorsa, antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri ve gerektiğinde kortizonlu tedaviler uygulanabilir. Bazı durumlarda burun içinde polipler oluşabiliyor. Bu gibi ileri vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir." dedi.
Alerjik rinitin hemen her yaşta görülebildiğini belirten Özer, hastalığın son yıllarda çocuklarda da daha erken yaşta ortaya çıkmaya başladığını söyledi:
"Eskiden daha çok yetişkinlerde görülen bu hastalık artık 1 yaşından itibaren her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor. Ancak en sık 18-25 yaş aralığında görülüyor. Alerjik rinit tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle belirtiler ihmal edilmemeli, uzman hekimden destek alınmalıdır." diyerek sözlerini tamamladı.
Bakmadan Geçme





