Uzmanlar Uyarıyor: Herkes Ağrı Dağı'na Tırmanmamalı

Uzmanlar Uyarıyor: Herkes Ağrı Dağı'na Tırmanmamalı
Uzman dağcılar, İranlı dağcının ölümden sonra uyarılarda bulunarak uzman rehberler eşliğinde profesyonel dağcıların Ağrı Dağı’na tırmanmasını istedi.

Uzman dağcılar, İranlı dağcının ölümden sonra uyarılarda bulunarak uzman rehberler eşliğinde profesyonel dağcıların Ağrı Dağı’na tırmanmasını istedi.

Ağrı Dağı'na tırmanan 3 İranlı dağcıdan biri olan Ekber Helil (47), zirve dönüşü sırasında düşerek hayatını kaybetmesi gözler yeniden tırmanışlara çevrildi. Yaz-Kış binlerce dağcının tırmandığı dağda daha önce birçok ölüm gerçekleşmişti.

Geçmiş yıllarda İskender Iğdırlı’nın ölümü ile gündem olan dağda yine İtalyan dağcı Caterina Fruttero ve 69 yaşındaki Franco Pacifico da Ağrı Dağı'nda zirve tırmanışı sırasında meydana gelen bir diğer kazada yaşamlarını yitirmişlerdi.

Yaşanan olaylar sonrası Türkiye'nin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı'na yapılan tırmanışların zorluklarını bir kez daha gözler önüne serdi. Son olarak İranlı Helil’in hayatını kaybetmesi, dağcılık camiasında büyük üzüntü oluştururken, uzmanlar dağcılık faaliyetlerine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

dag.jpeg

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan Doğubayazıt Nuh'un gemisi Arama Kurtarma Derneği Başkanı Ahmet Ertuğrul ( Ağrı Dağı’nın 5.137 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek dağı olarak bilindiğini ve dağcılık tutkunlarının gözde noktalarından biri olduğunu söyledi. Bu zorlu ve tehlikeli rotanın her yıl birçok dağcının ciddi risklerle karşılaşmasına neden olduğunu ifade eden Ahmet Ertuğrul, “Ekber Helil'in hayatını kaybetmesi, dağın ne denli tehlikeli olabileceğini bir kez daha gösterdi. Ağrı Dağı'na tırmanış yapmak, sadece deneyimli ve donanımlı dağcılar için uygundur” dedi.

Ağrı Dağı'na tırmanmak isteyenlerin ciddi bir hazırlık sürecinden geçmeleri gerektiğini kaydeden Ertuğrul “Deneyimli dağcılar bile, dağın zorlu koşulları karşısında dikkatli ve hazırlıklı olmalı. Ağrı Dağı'na tırmanmak büyük bir fiziksel ve zihinsel hazırlık gerektirir. Bu dağ, her seviyeden dağcı için uygun değildir ve yeterli deneyimi olmayan kişiler ciddi tehlikelerle karşılaşabilir” ifadelerini kullandı.

dag1.jpeg

Ağrı Dağı’na tırmanış yapacak dağcıların, uygun ekipman kullanmaları ve güvenlik önlemlerini almalarının hayati önem taşıdığını belirten Ahmet Ertuğrul “Dağcılık ekipmanı, çadır, uyku tulumu, sıcak giysiler, tırmanış ipleri ve ilk yardım malzemeleri gibi birçok unsuru içermelidir. Tırmanış öncesinde dağın hava durumu hakkında detaylı bilgi alınması ve rehber eşliğinde tırmanış yapılmalıdır. Ekipman eksikliği veya yanlış kullanım, dağcıların hayatını tehlikeye atabilir. Herkes bu konuda dikkatli olmalı ve gerekli hazırlıkları yapmalıdır. Ekber Helil'in ölüm haberi, dağcılık camiasında büyük üzüntüyle karşılandı. Birçok dağcı ve doğasever, sosyal medya üzerinden taziye mesajları paylaştı ve dağcılık faaliyetlerinde daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ekber Helil’in ölümünün ardından, Ağrı Dağı'nda tırmanış yapmak isteyenler için yeni önlemler alınması gündeme gerekir” şeklinde konuştu.

Kaynak:Çetin Baydar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.