Van'da çöpten elektrik 600 ton atık enerjiye dönüşüyor
Van'da uzun yıllar çevresel sorunlara neden olan 'vahşi depolama' alanları tarihe karıştı.
Van'da uzun yıllar çevresel sorunlara neden olan "vahşi depolama" alanları tarihe karıştı. Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirdiği Entegre Katı Atık Tesisi, kent merkezi ve ilçelerden toplanan günde ortalama 600 ton katı atığı enerjiye dönüştürüyor.
Van-Özalp kara yolunda 78 hektarlık alanda kurulan tesiste, son teknolojiye sahip cihazlarla ayrıştırılan atıklardan elde edilen biyogaz, elektrik enerjisine çevriliyor. 80 personelin 7 gün 24 saat çalıştığı tam donanımlı tesiste üretilen enerjiyle yaklaşık 20 bin evin ihtiyacı karşılanıyor.
Tesisin çevreye katkılarını anlatan Çevre Mühendisi ve Biyometanizasyon Sorumlusu Abdullah Bucak, projenin çevre kirliliğini ciddi oranda azalttığını ifade etti.
“Tesis kurulmadan önce çöpler açık alana rastgele dökülüyordu. Sonrasında yakılıyor, görüntü ve koku kirliliği yaşanıyordu. Artık bu görüntüler geride kaldı. Biyometanizasyon tesisimiz sayesinde çevreye zarar vermeden enerji üretiyoruz,” dedi.
Bucak, çöplerin mevsimlere göre karakteristik farklılık gösterdiğini belirterek kış aylarında atıkların daha fazla kül ve toprak içerdiğini, bu durumun üretim sürecini etkilediğini dile getirdi.
“Evlerde ayrıştırma yapılmış olsa çok daha verimli çalışabiliriz. Ancak biz yine de gelen tüm atıkları ayıklıyor, organik olanları biyometanizasyonla işleyip enerjiye dönüştürüyoruz. Geri kalan malzemeler ise geri dönüşüm merkezlerine gönderilerek ekonomiye kazandırılıyor.”
Tesisin çevresel kazanımlarının yanı sıra ekonomik faydalar da sağladığını ifade eden Bucak, üretilen elektriğin satıldığını ve bu gelirle hem işletme maliyetlerinin karşılandığını hem de şehrin ekonomik döngüsüne katkı sağlandığını aktardı.
6 yıl içinde 1 milyon 232 bin ton çöpün bertaraf edildiği Entegre Katı Atık Tesisi, Van’ın sürdürülebilir enerji vizyonuna önemli katkılar sunmaya devam ediyor.
Bakmadan Geçme





