• Haberler
  • Van
  • Van'da girişimci kadın, çini sanatını kadınlara öğretiyor

Van'da girişimci kadın, çini sanatını kadınlara öğretiyor

Van'ın İpekyolu ilçesinde yaşayan Zeynep Özalp Kaya, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) desteğiyle açtığı atölyede kadınlara çini sanatı eğitimi veriyor.

Kaya, hem kadınların aile bütçelerine katkı sağlamalarına yardımcı oluyor hem de Van ve Urartu medeniyetine ait sembol ve desenleri hediyelik eşyalara işleyerek kültürel mirası yaşatıyor.

Sanattan Girişimciliğe Uzanan Yol

Bir çocuk annesi olan 32 yaşındaki Zeynep Özalp Kaya, İstanbul ve İran’daki sanat akademilerinde öğrendiği çini sanatını hayata geçirmek için atölye açmaya karar verdi. Aynı zamanda Doğu Kültür Sanat Merkezi Derneği’nin başkanlığını da yürüten Kaya, hazırladığı “Geleneksel Çini Sanatı Eğitimi” projesiyle DAKA’ya başvurarak destek aldı.

Atölyesinde çini tabak, tablo, kupa ve vazo gibi ürünler üreten Kaya, kadınlara ücretsiz eğitimler vererek onları çini ustası olmaları yönünde teşvik ediyor. Bu çalışmalar sayesinde kadınlar, hem el emeğini kazanca dönüştürme fırsatı buluyor hem de sosyalleşiyor.Van'da girişimci kadın, çini sanatını kadınlara öğretiyor

“Urartu Mirasını Canlandırmak İstiyoruz”

Zeynep Özalp Kaya, atölye çalışmaları hakkında şunları söyledi:
“2023’te DAKA’nın teknik destek programına başvurarak atölyemizi açtık. Yaklaşık üç ayda 200’den fazla ürün ürettik ve Van’ın ilk çini sergisini düzenledik. Urartu medeniyetinin seramikteki geleneklerini canlandırmak istiyoruz. Van’ın sembollerini ve Urartu desenlerini hediyelik eşyalara uyguluyoruz. Haftanın üç günü yaklaşık 15 kadın atölyemizde eğitim alıyor.”

Kaya, kadınların üretim konusundaki istek ve becerilerinin kendisini çok mutlu ettiğini dile getirerek, “Kadınlarımız sanatla ilgilenmek, üretmek ve bu yolla para kazanmak istiyor. Biz de onların bu hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Atölyede eğitim alan kursiyerler de çalışmaların hayatlarına olumlu etkilerinden bahsetti.

Kursiyer Sevil Karabulut, “Zeynep Hanım her konuda bize destek oluyor. Atölyede hem sosyalleşiyoruz hem de bir meslek öğreniyoruz. Van’ın ve Urartuların sembollerini ürünlere işlemek bizi heyecanlandırıyor. Ürettiklerimizi satarak aile ekonomimize katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Bir diğer kursiyer Levize Aydın ise, “Her gün 2 saat eğitim alarak sanatsal işler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Ortamımız hem keyifli hem de üretken. Ürünlerimizi satışa sunarak gelir elde etmek hepimiz için çok motive edici” ifadelerini kullandı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme