Van'da Halı-Kilim Müzesi'nde sergilenen halılar özenle korunuyor
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı Halı-Kilim Müzesi'nde sergilenen eşsiz halı ve kilimler, düzenli bakım ve koruma çalışmalarıyla gelecek nesillere aktarılmaya hazırlanıyor.
Yöre kadınlarının sevgilerini ve duygularını motiflerle işleyerek dokuduğu halı ve kilimler, YYÜ yerleşkesindeki müzede büyük bir titizlikle muhafaza ediliyor. Van ve Hakkari yöresine ait toplam 198 eser, belirli aralıklarla havalandırılarak, temizlenip naftalinleniyor ve en iyi koşullarda korunuyor. Müze, yalnızca bölgenin zengin dokuma kültürünü sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda bu kültürü yaşatmayı da amaçlıyor. Ziyaretçilere halı ve kilimlerin tarihsel ve kültürel önemi hakkında bilgi verilen müzede, açılan atölyeler sayesinde yeni dokuma ustaları yetiştiriliyor.
"Devlet sanatçısı" unvanına sahip usta öğreticilerin rehberliğinde eğitim alan kursiyerler, geleneksel yöntemlerle dokudukları halı ve kilimleri ülkenin dört bir yanına siparişle gönderiyor. Merkez Müdürü Öğretim Görevlisi Sibel Leventoğlu, Van ve çevresindeki yerleşimlerden toplanan, bağış yoluyla veya satın alınarak müzeye kazandırılan halı ve kilimlerin geçmişten gelen birer kültür hazinesi olduğunu vurguladı. Yaklaşık 100 yıllık eserlere ev sahipliği yaptıklarını belirten Leventoğlu, bu eserlerin korunmasına büyük özen gösterdiklerini ve gelecek kuşaklara aktarmak için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti.
Görevliler tarafından halı ve kilimlerin bakımının düzenli olarak yapıldığını anlatan Leventoğlu, şunları kaydetti:
"Doğru koşullarda saklanmaları ve muhafaza edilmeleri çok önemli. Doğal kök boyalarla yapılan bir malzeme olduğu için sağlıklı koşullar olmasa dayanmaları zor. Sergilediğimiz halı ve kilimleri yılda iki kez temizleyip havalandırıyoruz ve naftalinliyoruz. Pencerelerden fazla güneş gelmesi, güvelenme ya da böceklenme riskini artırdığı için pencerelerimizin bir kısmını siyaha boyadık. Çok fazla güneş, halı ve kilimlerimize zarar verebilir. Onları ağartabilir, böceklenmesine neden olabilir. Bu nedenle sergilediğimiz eserleri sürekli kontrol ederek zarar görmelerini önlemeye çalışıyoruz."
Kurdukları atölyelerde kadınlara halı ve kilim dokuma eğitimi verdiklerini dile getiren Leventoğlu, böylece yörenin dokuma kültürünü yaşattıklarını vurguladı.
Merkezin kurulma amaçlarından birinin de yok olmaya yüz tutmuş sanat dallarını gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu belirten Leventoğlu, "Dokuma sanatını müzemizde canlandırmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda yetiştirdiğimiz ustaları da destekliyoruz. Merkezimizde halı ve kilim atölyelerimiz bulunuyor. Savat atölyesi açtık. Burada gümüş işlemeciliği yapıyoruz. Beş atölyemizle yok olmaya yüz tutmuş sanat dallarımızı yaşatıyoruz. Personelimiz dışında Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce görevlendirilen usta öğreticilerimiz var. Usta öğreticilerimiz 'devlet sanatçısı' unvanı taşıyor. Burada büyük bir özveriyle geleneksel sanat dallarını yaşatmaya çalışıyorlar." diye konuştu.