Van'da nesli tükenme tehlikesi altındaki toy kuşu tedavi altında
Muş'un Tandoğan köyünde bitkin halde bulunan ve dünyanın en büyük uçabilen kuş türlerinden biri olan toy kuşu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi ediliyor.
Nesli tükenme riski taşıdığı için "kırmızı liste"de yer alan toy kuşunun, yapılan muayenelerinde herhangi bir fiziksel yaralanmaya rastlanmazken, yetersiz beslenmeye bağlı olarak güçsüz düştüğü tespit edildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerince bulunduğu yerden alınan toy, Van’a getirilerek yoğun bakım altına alındı. Vitamin ve destekleyici gıdalarla beslenen kuş, tedavisinin ardından doğal yaşam alanına geri bırakılacak.
Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, toy kuşunun ekosistem açısından önemli bir tür olduğunu belirterek, "Van Gölü Havzası, yaban hayatı bakımından oldukça zengin. Ancak ne yazık ki toy kuşlarının sayısı dramatik bir şekilde azaldı. Bundan 50 yıl önce sürüler halinde görülen bu kuşlar, günümüzde ancak yüzlü rakamlarla ifade edilebiliyor. Özellikle üreme dönemlerinde Muş Ovası’na geliyorlar," dedi.
Aslan, toy kuşlarının tarım alanlarında beslendiğini ve iklim değişikliği ile tarım alanlarının azalmasının bu türü tehdit ettiğini vurgulayarak, "Şu ana kadar merkezimizde 11 toy kuşunu tedavi ettik. Hatta ender rastlanan yakalı toy da burada tedavi edilerek doğaya kazandırıldı. Bu kuşlar, kültürümüzde zarafetin ve gücün sembolüdür. Toy gezileri, toy büyüğü gibi kavramlar da buradan gelir," ifadelerini kullandı.
Toy kuşunun yaklaşık 2 yaşında olduğunu belirten Aslan, "Beslenme eksikliği nedeniyle güçsüz düşmüş. Gerekli bakımı yapıldı, artık doğaya bırakılmaya hazır. Eğer koruma çalışmalarımız devam ederse bu nadir türü gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarabiliriz," diyerek doğa koruma bilincinin önemine dikkat çekti.
Bakmadan Geçme





