Van'da Ölümden Dönen Prematüre Bebek Hayata Tutundu
Van'da 600 gram olarak dünyaya gelen ve üç kez ölümcül sepsis (kan dolaşımına karışan enfeksiyon) geçiren prematüre bebek, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde hayata tutundu.
Van’da 600 gram olarak dünyaya gelen ve üç kez ölümcül sepsis (kan dolaşımına karışan enfeksiyon) geçiren prematüre bebek, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde görevli sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları sayesinde hayata tutundu. Iğdır’da yaşayan 52 yaşındaki Nesibe Güleraydın, yıllardır çocuk sahibi olma hayali kurduktan sonra tüp bebek tedavisiyle hamile kaldı. İkiz bebek bekleyen Güleraydın, hamileliğinin 24. haftasında rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan incelemelerde, ikizlerden birinin hayatını kaybettiği anlaşıldı ve anne acil olarak Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne sevk edildi.
30 Ekim’de 24 haftalıkken dünyaya gelen ve "Ada" adı verilen bebek, doğumdan hemen sonra Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi altına alındı. Prematüre olarak doğan ve organları gelişmemiş olan bebek, solunum yetmezliği ve üç kez sepsis atlatmasına rağmen sağlık çalışanlarının yoğun çabasıyla yaşama tutundu. Bebeğin beslenme ve bakımını titizlikle sürdüren ekipler sayesinde "Ada" bebek gelişim göstererek 1280 grama ulaştı ve hayati tehlikeyi geride bıraktı. Bebeğini kucağına alacağı günü heyecanla bekleyen anne Nesibe Güleraydın, sağlık çalışanlarının emeklerine minnettar olduğunu dile getirerek teşekkür etti.
"30 Yıllık Hasret Bitti"
Anne Güleraydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar süren çocuk özleminin ardından gördüğü tüp bebek tedavisiyle hamile kaldığını belirterek yaşadığı zorlu süreci anlattı. İkiz bebek beklediklerini anlatan Güleraydın: "Bebeklerden birini kaybedince çok üzüldüm. Kızımı da yitirme korkusu yaşadım. Yıllardır bebek sahibi olmaya çalışıyorduk. Bebeklerden biri ölünce buraya sevk edildik. Riskli bir ameliyat geçirdim. Kızımın tedavisi devam ediyor. 30 yıl sonra çocuk sahibi olduk. Doktorlardan Allah razı olsun, kızımı yaşatmak için seferber oldular. Durumu çok şükür iyi" diye konuştu.
"Ada bebeği bir ay içinde taburcu etmeyi planlıyoruz"
Van YYÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tuncer, kentte 1996'da kurulan yenidoğan yoğun bakım ünitesiyle prematüre bebek ölümlerinin azaldığını söyledi. 45 yatak kapasiteli ünitelerinde prematüre bebeklerin yaşama tutunması için çaba gösterdiklerini belirten Tuncer, şunları kaydetti:
"Merkezimizde şu an 24 prematüre bebeğin tedavisi devam ediyor. Bunların 15'i bin gramın altında. 24 haftalıkken dünyaya gelen Ada bebek de 600 gramdı. Tedavisi devam ediyor. Yaklaşık 3 kez sepsis geçirdi. Ölümle mücadele etti. Anemi sorunu yaşadı. Durumu şu an gayet iyi. Kilo almaya başladı. 1280 grama ulaştı. Doğduktan sonra kilosu 550 grama kadar düşmüştü. Ada bebeği bir ay içinde taburcu etmeyi planlıyoruz. Teknik olanaklar arttıkça bebeklerin yaşama oranı da artıyor. Önceden 1500 gramın altında dünyaya gelen bebeklere 'yaşamaz' deniliyordu. Türkiye'nin ilk anne otelini açtık. Anneleri bebekleriyle burada ağırlıyoruz. Çevre illerden yaklaşık 2,5 milyon insana hizmet veriyoruz. Merkezimizde her yıl yaklaşık 1200 bebeği tedavi ediyoruz. Bunların 3'te biri prematüre bebeklerden oluşuyor".
Bebekleri yaşatmak için mücadele ettiklerini dile getiren Tuncer, "Biz de şu an iki böbreği olmayan diyalizle hayata bağladığımız, kalp anomalisi olan bebeğimiz var. 25 gündür tedavisi yapılıyor. Bebeği yaşatmak için tüm gayreti gösteriyoruz." dedi.