Van'da ponza madeninden üretilen 'Nanofiber' için patent alındı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kılıçer, Türkiye'nin önemli rezervlerinden biri olan Van Gölü Havzası'ndaki ponza madeninden 'nanofiber' üretmeyi başardı.
Ponza madeninin endüstriyel ürünlere dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması amacıyla iki yıl önce çalışmalara başlayan Doç. Dr. Kılıçer, bu süreçte ponzanın hafif, gözenekli, yüksek ısı dayanımına sahip, sert ve dayanıklı yapısından ilham aldıklarını belirtti.
"Van Gölü Havzası’nda geniş bir rezervi bulunan ponza madenini, ekonomiye katma değer sağlayacak bir ürüne dönüştürmek istedik. Çalışmalarımızın başında ponzanın nano boyuta indirgenip indirgenemeyeceği konusunda sorularımız vardı. Ancak bu süreci başarıyla tamamladık ve nanofiber üretimi gerçekleştirdik," diyen Kılıçer, bu yenilikçi ürünün ticarileştirilmesiyle hem bölgeye hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Ponzadan elde edilen nanofiber, sahip olduğu sertlik, hafiflik, gözeneklilik ve yüksek ısı dayanımı gibi özellikleriyle havacılık, otomotiv ve inşaat sektörleri başta olmak üzere birçok alanda kullanılabilir.
Doç. Dr. Kılıçer, ürünün ticari potansiyeline dikkat çekerek, "Nanofiberin kullanım alanı oldukça geniş. Sert ve dayanıklı yapısı üzerinde farklı modellemeler yaparak ürünü geliştirmeye devam edeceğiz. Hedefimiz, nanofiberi ülke ekonomisine kazandırarak bu stratejik madeni daha verimli bir şekilde değerlendirmektir," dedi.
Çalışmada Bartın Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Zafer Ceylan ile birlikte çalışan Kılıçer, bu buluşun Van YYÜ’nün akademik başarısını üst sıralara taşıyacağını vurguladı. Ayrıca, çalışmaları sırasında kendilerine destek veren Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye teşekkür etti.
Nanofiberin daha etkin bir şekilde kullanılması için araştırmaların süreceğini belirten Doç. Dr. Kılıçer, ürünün ticarileştirilmesi yönünde de adımlar atacaklarını dile getirdi.