Vertigo neden olur, nasıl geçer?
Yayınlanma:
Vertigo, genellikle iç kulakta veya beyindeki dengeyi sağlayan yapıların bir problemi sonucu ortaya çıkan baş dönmesi hissidir.
Vertigo hissi, kişinin kendisi veya çevresindeki nesnelerin dönüyormuş gibi algılanmasıyla karakterizedir. Vertigo neden olur, nasıl geçer konusunda merak edilenler şu şekildedir:
Vertigonun Nedenleri:
- İç Kulak Problemleri: En yaygın vertigo nedeni, iç kulağın dengeyi sağlayan semiküler kanallarında veya iç kulaktaki denge organı olan vestibüler sistemdeki problemlerdir. Bu durum genellikle iç kulakta oluşan kristallerin hareketiyle ilişkilidir.
- Meniere Hastalığı: İç kulakta sıvı birikmesi sonucu oluşan Meniere hastalığı da vertigo nedeni olabilir.
- BPPV (Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo): Başın belirli pozisyon değişiklikleriyle tetiklenen iç kulak kristal problemleri BPPV'ye yol açabilir.
- Baş ve Boyun Travmaları: Kafa veya boyun bölgesindeki travmalar da vertigo hissine neden olabilir.
- Migren: Bazı migren türleri de baş dönmesi ve vertigo ile ilişkilendirilir.
Vertigonun Geçmesi İçin Yapılabilecekler:
- Doktora Başvurmak: Kronik veya şiddetli baş dönmesi yaşayan kişiler, bir doktora başvurmalıdır. Doktor, vertigonun nedenini teşhis edip uygun tedaviyi önerebilir.
- Baş Pozisyonlarını Değiştirmek: BPPV gibi durumlarda, başın belirli pozisyonlarda tutulması veya değiştirilmesiyle iç kulaktaki kristallerin yerine oturması sağlanabilir.
- Fizik Tedavi: Fizik tedavi, iç kulak veya boyun kaslarında zayıflık veya dengesizlik gibi durumların düzeltilmesine yardımcı olabilir.
- İlaç Tedavisi: Meniere hastalığı gibi durumlarda, doktor ilaç tedavisi önerebilir.
- Egzersizler: Bazı vertigo türleri için denge egzersizleri yararlı olabilir. Bu egzersizler, iç kulaktaki dengeyi sağlayan yapıların güçlenmesine yardımcı olabilir.
Kaynak:Haber Merkezi
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.