Yanlış pişirilen etler hayati risk taşıyor

Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, et ve et ürünlerinin doğru tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, etlerin bakteri ve parazit içerebileceğini ve yanlış tüketim sonucu insanlara yaklaşık 40 farklı hastalık ve parazitin bulaşabileceğini belirtti. Yeterince pişirilmeyen etlerde canlı kalan mikroorganizmaların zamanla etin tamamına yayılarak zehir oluşturabileceğini ifade eden Ercoşkun, sağlıklı bir tüketim için et termometresi kullanılmasını önerdi. Kırmızı etlerin en az 63°C, beyaz etlerin ise 74°C sıcaklıkta pişirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Doç. Dr. Ercoşkun, etlerin, yüksek protein içeriği nedeniyle mikroorganizmaların saldırısına açık olduğunu söyledi. “Sağlıklı bir hayvan uygun şartlarda kesildiğinde o et sterildir. Ancak, hijyenik olmayan kesim ve taşıma koşulları, mikroorganizmaların ete bulaşmasına neden olabilir. Salmonella ve koliform bakteriler bu riskler arasında öne çıkar” dedi.

Ercoşkun, pişirme işlemi sırasında mikroorganizmaların etkisiz hale getirildiğini ancak yetersiz pişirme durumunda, canlı kalan mikroorganizmaların zamanla ete hakim olup tehlikeli bir duruma yol açabileceğini belirtti.

Bağışıklığı Zayıf Olanlar Daha Dikkatli Olmalı

Kanatlı hayvan ve su ürünlerinin etlerinde daha yüksek riskler bulunduğunu ifade eden Ercoşkun, “Ülkemizdeki iklim şartları mikroorganizmaların gelişimi için uygun bir ortam sağlıyor. Bu nedenle etin merkez sıcaklığını ölçmek, özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireyler için hayati önem taşıyor” dedi.

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, doğru pişirme teknikleri ve hijyenin, et ve et ürünleri tüketiminde kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, bu konularda daha bilinçli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme