Yeni mevduat faizlerine göre 100 bin TL'nin getirisi ne kadar?

Yeni mevduat faizlerine göre 100 bin TL'nin getirisi ne kadar?
Merkez Bankası'nın faiz oranı yüzde 50 düzeyinde olup, birlikte bankalar da mevduata yıllık yüzde 50'nin üzerinde faiz vermeye başladı. Türk Lirası mevduatına parasını yatıranlar, yükselen faiz oranlarıyla birlikte kazançlarını artırma fırsatı buluyor.

Enflasyonla mücadele kapsamında liraya dönüşüm stratejisi Türk Lirası faiz gelirine verilen faiz artmaya devam ediyor. Hürriyet.com.tr'den Burak Taşçı'nın haberine göre, önümüzdeki aylardan itibaren yıllık bazda mevduat faizinin yüzde 50 ve üstünde kalması durumunda TL mevduatının getirisi enflasyonun üzerinde olabilir. Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz oranının yüzde 50'sini faiz dışı faiz oranlarına yansıtarak faizi yüksek tutmayı sürdürüyor.

Bankalarca açılanlara ağırlıklı ortalama faiz oranları açıkladı:

  • 1 ay kadar vadede: %54.83
  • 3 aya kadar satış fiyatı: %59.45
  • 6 aylık vade: %56.98
  • 1 yılan kadar kazanç: %50.31
  • 1 yıl ve daha uzun vadeli: %42.06

100 Bin Liraya Ne Kadar Faiz Alınır?

100 bin lirasını mevduatta değerlendirme isteyen bir kişi, stopaj oranını düşüldükten sonra 32 gün sonunda yıllık %54.83'ten faize bağladığı parasından 4,226 lira faiz getirisi elde ediyor. 500 bin lirayı aynı şartlarda vadeye bağlayan bir yatırımcı, ay sonunda 21,131 lira net faiz getirisi, 1 milyonu bağlayan yatırımcı ise 42,264 lira faiz getirisi elde ediyor.

Bileşik Faiz Oranı %70.94

Mevduat faizinin bir yıl boyunca %54.83 seviyesinde kalmışsa sarsıntı olur ve her ay alınan faizle birlikte yeniden mevduata paranın bağlandığı düşünülürse, bir yılın sonundaki faiz getirisi bileşik olarak %70.94 oluyor. Başka bir deyişle, 1 milyon liraya 709 bin 400 lira faiz geliyor. %7.5 stopajı düşüldükten sonra net faiz 656 bin 195 lira oluyor. Son açıklanan enflasyon oranı %70.1 olmuştur. Bir başka deyişle, bu başarının sırrı paranın erimesi ve erimesidir.

Yüzde 80 Faiz Alan Oldu

Bankanın verilerine göre, AGİ'nin gelirleri yüzde 80'e yakın, AGİ'nin gelirleri ise yüzde 80'e yakın. Peki Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduata geçişi nasıl yapılır, bankalar tek seferlik yüksek faiz uygulanıyor. Mayıs 2018'de Merkez Bankası'na bağlı olarak faaliyet gösteren bankalarca faiz getiren şirketler topluluğudur.

Stopaj Oranları Arttı

Paranızı mevduatta değerlendirenler için oranlarında değişiklik yapıldı. Buna göre, mevduattan elde edilen faiz ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarına uygulanan değişiklikle 6 aya kadar (6 ay) mevduatta stopaj %5'ten %7.5'a yükseltildi. Bir yılan kadar olay hesaplarında duraklama %3'ten %5'e yükseltilirken, bir sözcüksel uzun olay hesaplarında %2.5 olan duraklama oranında değişikliğe gidilmedi. Bu da her ay faiz gelirinden bir miktar daha fazla gelir elde etmeyi sağlayan finansman arayışı anlamına geliyor.

En Yüksek Faizi Veren Bankası Tercih Edin

Parasını yatırmak istemeyenler, yatırımlarını iyi yaparak en yüksek faizi veren bankayı tercih etmelidirler.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.