Yerli ve milli uydu Türksat 6A bugün görevine başlıyor
Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A bugün itibarıyla aktif hale geliyor.
Türkiye’nin yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ilk haberleşme uydusu olan Türksat 6A, bugün itibarıyla hizmete alınıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu önemli gelişmenin Türkiye’nin uzaydaki bağımsızlığını ve teknolojik gücünü artıracağına işaret etti.
Uraloğlu, Türkiye'nin uydu serüveninin 1994 yılında yörüngeye gönderilen Türksat 1B ile başladığını hatırlatarak, bu alandaki birikimin zamanla daha da geliştiğini ifade etti. Türksat 6A’nın, bu sürecin 20 yıllık bir emeğin ürünü olduğunu vurgulayan Uraloğlu, projede daha önce Türksat 3A, 4A ve 4B gibi uydularda görev almış mühendislerin yer aldığını belirtti.
“Türksat’ın Teknoloji Transfer Programı kapsamında uzay teknolojileri konusunda eğitim alan mühendislerimiz, bu projeye büyük katkı sundu. Türksat 6A, en yüksek yerlilik oranıyla üretildi ve bu başarımızla birlikte haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına adımızı yazdırdık,” dedi.
Uydunun yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH gibi kurumlarla birlikte çalışıldığını belirten Uraloğlu, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına ulaşıldığını, bu süreçte 84 adet yerli ekipmanın üretildiğini söyledi. Uraloğlu’na göre, bu parçalar uzayda başarıyla görev yaparak ihracat potansiyelini de beraberinde getirdi.
“Bu proje yalnızca iletişim alanında değil, aynı zamanda milli güvenlik açısından da büyük önem taşıyor. Artık dışa bağımlılığa gerek kalmadan kendi haberleşme uydularımızı üretebiliyoruz,” şeklinde konuştu.
Türksat 6A’nın üretim, entegrasyon ve test süreci Mart 2024'te TUSAŞ tesislerinde tamamlandı. Uydu, 4 Haziran 2024 tarihinde Antonov 124 tipi uçakla ABD’ye gönderildi. 5 Haziran’da SpaceX’in Cape Canaveral’daki merkezine ulaştırılan Türksat 6A, 9 Temmuz 2024’te Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı ve 35 dakika sonra roketten ayrılarak uzaydaki görevine başladı.
Fırlatmanın ardından yapılan beş farklı ateşleme ile geçici yörüngeye ulaştırılan uydu, burada gerçekleştirilen yörünge testlerini başarıyla tamamladı. Uydunun alt sistemleri ve deneysel ekipmanları, yapılan testlerle doğrulandı. Faydalı yük alt sistem testleri 23 Ekim 2024'te sona erdi.
Uydunun 12 günlük bir yolculuk ve altı farklı ateşlemenin ardından, 28 Aralık 2024 tarihinde 42 derece doğu boylamındaki nihai görev yörüngesine yerleştiği bildirildi. Tüm test yayınlarının 17 Şubat’ta başarıyla sonuçlanmasıyla birlikte, Türksat 6A’nın haberleşme kabiliyetleri de net bir biçimde doğrulandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türksat 6A’nın hizmete alınmasıyla birlikte Türkiye’nin kapsama alanının Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi yeni bölgelere genişleyeceğini vurguladı.
“Bugün itibarıyla uydumuzun hizmete alınmasıyla 3,5 milyar kişiye ulaşan kapsama alanımız, 5 milyar kişiye çıkacak. En az 15 yıl boyunca görev yapacak olan Türksat 6A, ülkemizin uzaydaki varlığını kalıcı hâle getirecek,” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenecek törenle uydu resmen hizmete girmiş olacak.
Bakmadan Geçme





