Yurt dışında ev alan Türkler ortalama 500 bin dolar harcıyor
Türkiye'deki yatırımcıların yurt dışında gayrimenkule yönelimi hız kazandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye'deki yerleşiklerin yurt dışındaki gayrimenkul alımları 2024 yılında dikkat çekici bir artış gösterdi. Buna göre, Türk yatırımcıların bu alandaki harcamaları geçen yıla oranla yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. Sadece yılın ilk ayında gerçekleşen harcama ise 144 milyon dolar olarak kaydedildi.
Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, konuyla ilgili değerlendirmesinde geçmişte yıllık 130 milyon dolar seviyelerinde olan bu harcamaların günümüzde katlanarak arttığını vurguladı. Tekçe, özellikle “altın vize” (golden visa) uygulamalarının Türk yatırımcılar için cazip hale geldiğini ifade ederek, “Yurt dışında konut almanın birinci nedeni özgürce seyahat edebilme arzusudur. Dubai ve Yunanistan şu anda en çok tercih edilen ülkeler arasında. Yunanistan, 250 bin avroluk yatırım karşılığında Schengen ülkelerine kapı aralıyor. Bu da Türkler için büyük bir avantaj sağlıyor,” dedi.
Bayram Tekçe, İspanya ve Portekiz’in vize programlarını sonlandırmasının ardından Macaristan’ın 250 bin avro karşılığında yeni altın vize programı başlattığını da hatırlattı. Bunun dışında, Türkiye’de kiracı-ev sahibi ilişkilerinde yaşanan sorunların da yatırımcıyı yurt dışına yönelttiğini söyledi.
Yurt dışına olan ilgiyi azaltmak ve uluslararası yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek adına önerilerde bulunan Tekçe, “Yabancı yatırımcıların Türkiye'de gayrimenkul edinimini kolaylaştırmak için ikamet, abonelik işlemlerinin sadeleştirilmesi ve daha etkin tanıtım stratejilerinin geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca, yatırımcı dostu vize programları da mutlaka gündeme alınmalı,” ifadelerini kullandı.
Yurt dışında konut fiyatlarının ortalama 300 bin dolardan başladığını belirten Tekçe, Türklerin ise ortalama 500 bin dolar seviyesinde yatırım yaptığını aktardı. Yatırımcıların en çok dikkat ettiği unsur ise kira geliri potansiyeli.
Parcel Estates CEO’su Özden Çimen ise Dubai’nin, Türk yatırımcıların son yıllarda yoğunlaştığı bir diğer önemli bölge olduğunu belirtti. Dubai’deki cazip kira getirileri ve vergisiz yatırım ortamının hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Çimen, “Dubai’de en çok yatırım yapan ülkeler arasında Türkiye, Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD’nin ardından 7’nci sırada yer alıyor. 2025’te ilk 5’e girmemiz olası,” dedi.
Çimen, geçen yıl Dubai’de yapılan yatırımların 2025’te 150 milyon doların üzerinde kira getirisi sağlayabileceğini öngördüklerini belirterek, Türk inşaat firmalarının da kentte büyük projelerde aktif rol üstlendiğini sözlerine ekledi. “Metro, otoyol ve konut projelerinde Türk firmalarının etkisi artıyor. Özellikle Dubai metrosunun genişletilmesinde Türk müteahhitler önemli görevler üstleniyor,” ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme





