Ahmet Genç

Ahmet Genç

Geçmişten, Geleceğe...

Geçmişten, Geleceğe...

Gazeteci sayısının bir elin parmaklarını geçmediği günlerden, herkesin gazeteci olduğu günlere geldik. Bu yüzden teknolojinin de etkisiyle en büyük yenilikleri ve erozyonu da gazeteciler yaşamış oldu.

Bir dönem haberlerini görmek için gazete sayfalarını karıştırmak zorunda olan gazeteciler, akıllı telefon ve internet gazeteciliğinin yaygınlaşması ile belki de geçmişte yaşadıkları hazzı bu dönem alamadılar.

Geçmiş ile gelecek arasında kalan, teknolojiye direnen ve kaybolmamaya çalışan birçok gazeteci arkadaşımız oldu. Yine de yaşanan bu hızlı süreç birçok gerçek gazeteciyi alıp götürdü. Yerine ise gazetecilikten ziyade daha çok teknolojik bilgisi olan ya da bu iş için belli bütçeler oluşturan işadamı gazetecilerini getirdi.

Geçmişte yaptığımız haberler benim gibi tüm muhabirler için çok değerliydi. Yapılan her haber için fotoğrafların, fotoğrafçıdan ayrı ayrı tab edilmesi, görüntülerin otobüslerle en yakın internet hattının olduğu illere gönderilmesi büyük emek istiyordu.

Teknolojik imkânların yok denecek kadar az olması, bilgisayarların hızı gibi birçok etkenleri de bu yaşadığımız sıkıntılar arasında sayabiliriz. Bu nedenle geçmişte yapılan bütün haberlerde büyük bir emek vardır.

* * * * * *

Günümüzde ise teknolojinin ilerlemesine rağmen düne göre gazetecilikte kalitenin bir hayli azaldığını görüyoruz. Tabii ki gazeteci olmak için kriterlerin yetersiz olmasını bunların sebepleri arasında gösterebiliriz.

Sokakta ya da kahve köşesinde oturan işsiz bir genci aynı gün işe alıp o şehrin en büyük mülki amirinin karşına çıkarıp istediğinizi sordurabilirsiniz. Daha düne kadar cebinde metelik olmayan genç, valinin karşına geçip trilyonların hesabını sorabilir. Ya da birkaç eş, dost ve akrabanızı yanınıza alıp dernek kurarak bırakın gazeteci olmayı, aynı gün bulunduğunuz şehir ya da ilçede tüm gazetecilerin dernek başkanı olabilirsiniz. Bununla ilgili herhangi bir kısıtlama yâda ölçüt olmaması bu mesleğin en büyük sorunları arasındadır.

Her yıl iletişim yâda gazetecilik bölümlerinden mezun olan binlerce genç, sektörde iş bulamadığı için ne yazık ki başka işlere yöneliyor. Anadolu’da her gün bir yenisi eklenen internet sayfalarının artması nedeniyle hem bürokrasi zorlanmakta hem de okuyucu ve yetkili mecralar bu işin takibini yapmakta güçlük çekmektedirler.

Özellikle doğuda görev yapan basın emekçileri, hem bürokratik engeller hem de doğanın çetin şartları yüzünden oldukça zorlanırken, alanda olan gazeteci sayısının yemek davetlerine oranla çok daha düşük olması, masa başı haberciliğinin nasıl arttığını bizlere göstermektedir.

Yaşanan bütün sıkıntıların önüne geçmek için gazetecilik meslek yasasının çıkarılarak Gazetecilik mesleğinin saygınlığını koruyabilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca çıkarılacak internet yasasıyla da geçmiş ile teknolojinin dengelenmesi büyük önem arz etmektedir.

Elbette gazetecilerin sıkıntıları bir önsöze sığmaz. Tıpkı yaşananları kadraja sığdırmaya çalışırken kadrajın öte yüzünde biriktirdikleri gibi...

Bu yazı toplam 720 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ahmet Genç Arşivi