Mehmet Hanifi Alır

Mehmet Hanifi Alır

BİR GARİP HUKUK ÇELİŞKİSİ

BİR GARİP HUKUK ÇELİŞKİSİ

Demokrasi kuralları dahilinde herkesin takdir ettiği bir şekilde 31 Mart Yerel Seçimimizi yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımız ve muhalefet partilerin liderleri; Ortadoğu batak ülkelerine örnek olacak şekilde mesajlar verdiler, tavırlar sergilediler. Herkes, demokrasimiz adına sevindi kaybedenler de kazanalar da.

Fakat ne yazık ki kısa sürede Van Belediyesi’nin el değiştirmeye çalışılması aradığımız huzuru, uzanan eli ve adalet arayışımızı katıl etti.

Bir garip hukuk garabetini yaşıyoruz. Bir Parti seçime giriyor rakibinin iki katından fazla oy alıyor, hukuki olmayan garip kanunlar devreye girip işin seyrini değiştirmeye çalışıyor.

İsterseniz yüksek oy alan parti, düşük oy alan parti ve YSK açısından olayı irdeleyelim:

Yüksek oy alan parti: Neden bunca yetişmiş, kabiliyetli, kazanabilecek partili varken durumu müphem olan ve sıkıntı yaratma ihtimali olan birini aday yapıyorsunuz. Bu gibi durumlar karşısında bir gün parti kapatıp ertesi gün başka bir parti adına seçime giriyorsunuz da bunu mu yapamıyorsunuz? Üstelik hiç kimse bulunmaz bir nimet değildir.

YSK’nın verdiği karar açısından ise: Bu bir hukuk garabetidir. Hukukun katıl edilmesidir. Böyle bir hukuk sistemi; ülkemize, demokrasimize yakışmaz, daha doğrusu bu hukuk değildir, adalet değildir, düpedüz zulümdür. Mademki aday cezalı idi neden temiz belgesini verdin? Haydi temiz belgesini verdin günler varken neden bir icraatta bulunmadın? Neden kabul edilmiş sıkıntısı olmayan aday listesini onayladın ibraz ettin? Kamuoyuna sitende sundun? Kala kala seçim gününden bir gün önce, seçim günü ve seçimden bir gün sonraya mı kararı bildirmek ve uygulamak kaldı? Hukukla mı dalga geçiriyorsunuz? Yoksa milletin aklı ile mi dalga geçiyorsunuz?

Düşük oy alan partiye yakışansa; demokrasiye sahip çıkmaktır. Bir il üstünde küçük hesap yaparsanız çok şey kaybedersiniz. Adalet herkese lâzımdır, Unutmayın dün en çok size lazımdı? Olması gereken: Yenden seçime girmesi ya da adil bir çözüm üretmesi, Demokrasilerde çare tükenmez. Tıpkı 2022 de Siirt’teki seçim gibi.

Düşük oy alan partinin adayına yakışan; bölgede hatırı sayılır bir aileye mensup olması hasebiyle, aydın ve şahsiyetli birine yakışır bir şekilde belediye başkanlığını elinin tersi ile itmesidir. Bölgenin insanına yakışan budur…

Bu yazı toplam 569 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Hanifi Alır Arşivi