Ağrı Köylerinde Tırpan ve Tırmıklar İş Başında

Ağrı merkez ilçe ve köylerinde yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çiftçiler, tırpan ve tırmık kullanarak ot biçme çalışmalarına başladı.

Ağrı merkez ilçe ve köylerinde yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çiftçiler, tırpan ve tırmık kullanarak ot biçme çalışmalarına başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da köylerde tarımın temel unsurlarından biri olan ot biçme işlemleri, köylülerin yoğun emeğiyle gerçekleşiyor.

Ağrı'nın çeşitli köylerindeki tarım arazilerinde görülen bu manzara, geleneksel tarım yöntemlerinin halen önemini koruduğunu gösteriyor. Köylüler, tırpanlarını alarak tarlalara gidiyor ve el emeğiyle ot biçme işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Tırmıklarla ise biçilen otlar toplanıp balyalanarak hayvan yemleri olarak değerlendiriliyor.

tirpan.jpeg

Diyadin İlçesi’ne bağlı Hacıhalit Köyü’nde her yıl olduğu gibi tarım arazilerini büyük bir ahenkle biçilmeye başlandı. Tırpan kullananlar aynı anda yaptıkları hareketlerle bir orkestrayı andırırken, tırmaklar ise arkadan otları toplamayı sürdürüyor.

tirpan1.jpeg

Özellikle biçerlerin girmediği arazilerde geleneksel yöntemlerle otların biçildiğine dikkat çeken köy sakini Hakan Atlı "Her yıl bu zamanlar tarlalarımızı tırpanla biçer, otlayıp, balyalarız. Hayvanlarımızın kışlık yemini hazırlarız. Köyümüzde tarım, hayatımızın bir parçası. Ot biçme mevsimi geldiğinde hep birlikte çalışıp, tarlalarımızı hazırlarız" şeklinde konuştu.

tirpan2.jpeg

Kaynak:Demet Demir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum