Ağrı'dan Antartika seferine katılacak

Ağrı'dan Antartika seferine katılacak
Türkiye’nin Antarktika’ya yönelik bilimsel araştırmalarına Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Selma Sezen de katkı sunacak.

Türkiye’nin Antarktika’ya yönelik bilimsel araştırmalarına Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Selma Sezen de katkı sunacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen Sezen’in projesi, TAE-9 Antarktika Bilimsel Seferi’nde ele alınacak. Antarktika’nın eşsiz ekosisteminde yürütülecek projede yeni antimikrobiyal peptid üretici bakteriler araştırılacak. Dr. Selma Sezen’in yürütücüsü olduğu “Yeni Antimikrobiyal Peptid Üretici Bakterilerin Horseshoe Adası Karasal ve Sucul Habitatlarında Kültüre Bağımlı ve Kültürden Bağımsız Yöntemlerle Araştırılması” başlıklı proje, TÜBİTAK’ın KUTUP-1001 çağrısı kapsamında desteklenmeye değer görüldü. Bu araştırma, Antarktika'nın biyolojik çeşitliliğine dair önemli bilgiler sağlamayı ve yeni antibiyotik geliştirilmesi için potansiyel mikroorganizmalar keşfetmeyi amaçlıyor.

Dr. Sezen, TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde düzenlenen 8. Ulusal Kutup Bilimleri Sempozyumu’nda projesini sundu. Sempozyumda konuşma yapan Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Dr. Sezen’in bilimsel sefere katılmasının Türkiye'nin kutup araştırmaları alanındaki büyüyen varlığını yansıttığını belirtti ve başarı dileklerinde bulundu.

antartika1.jpeg

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut da, Dr. Selma Sezen’i TAE-9 seferine seçilmesinden dolayı tebrik ederek, üniversiteyi uluslararası arenada temsil edeceği için duyduğu gururu ifade etti. Rektör Karabulut, üniversite olarak bilimsel çalışmalara katkı sunmaya ve akademik başarıları desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Dr. Sezen’in de yer alacağı TAE-9 seferi, Türkiye'nin kutup araştırmaları alanındaki bilgi birikimini artırmaya yönelik önemli bir adım. Türkiye'nin çevre ve ekosistem koruma konusundaki uluslararası çalışmalarda daha fazla yer alması, bu tür projelerle daha da ileriye taşınıyor. Bu sefer sayesinde elde edilecek veriler, antimikrobiyal araştırmalar ve biyoteknolojik gelişmelere önemli katkılar sağlayacak.

Dr. Selma Sezen’in Antarktika yolculuğu, hem Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi hem de Türkiye’nin bilim dünyasındaki etkinliğini artırma yolunda önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.

antartika3.jpeg

Kaynak:Demet Demir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.