Bahçesaray'daki 16. Yüzyıl Medresesi Zamana Direniyor

Bahçesaray'daki 16. Yüzyıl Medresesi Zamana Direniyor
Van’ın Bahçesaray ilçesinde yer alan Mir Hasan Veli Medresesi, büyük bir kısmı yıkılmış olsa da bugün hala ayakta duran bazı hücreleriyle ziyaretçilerini karşılıyor.

Van’ın Bahçesaray ilçesinde yer alan Mir Hasan Veli Medresesi, büyük bir kısmı yıkılmış olsa da bugün hala ayakta duran bazı hücreleriyle ziyaretçilerini karşılıyor.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan tarihçiler, Mir Hasan Veli Medresesi’nin uzun tarihi boyunca iki büyük onarımdan geçtiğini belirterek, “İlk onarım 1737 yılında, diğeri ise 1858 yılında yapılmıştır. Bu onarımlara dair kitabeler yapının geçmişine dair önemli bilgiler sunmaktadır. Ancak, günümüzde medresenin sadece zemin kat hücreleri ayakta kalabilmiştir. Diğer kısımlar ise zamanla temel seviyesine kadar yıkılmıştır” dediler.

van1.jpg

Kareye yakın dikdörtgen bir alana oturan medresenin güney cephesinde yer alan bir giriş kapısı ile içeriye girilen bir yapı olduğunu ifade eden tarihçiler, “Girişin hemen ortasında bir hol bulunmakta, bu holün iki yanında ise büyük odaların yer aldığı tahmin edilmektedir. Medresenin kuzey cephesinde ise beşik tonozlarla örtülü beş odadan oluşan bir dizi bulunmaktadır. Bu odalardan ortada yer alan üç tanesi hala sağlam durumdadır. Mir Hasan Veli Medresesi, moloz taş malzeme ile inşa edilmiştir ve bu sayede günümüze kadar dayanabilen bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapının izlerinden, iki katlı olarak tasarlandığı anlaşılmaktadır. Ne yazık ki ikinci kat tamamen yıkılmış olsa da, kalan hücreler ve odalar, medresenin bir zamanlar sahip olduğu ihtişamı gözler önüne sermektedir” diye konuştular.

Mir Hasan Veli Medresesi’nin Osmanlı döneminin önemli eğitim kurumlarından biri olarak bölgenin tarihine damgasını vurduğunu söyleyen tarihçiler, “Zamanla yıkılsa da bu yapı, hem halk hem de tarih meraklıları için önemli bir ziyaret noktası olmaya devam ediyor. Bahçesaray’ın girişinde mezarlık içerisinde yer alan medrese, tarihe ve mimariye ilgi duyan ziyaretçiler için eşsiz bir keşif imkanı sunuyor. Medrese, Van bölgesinin zengin kültürel mirasının bir parçası olarak günümüzde de tarihi değerini korumaktadır” şeklinde konuştular.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.