Erciş Balık Bendini Yavru Balıklar Süsledi
Özellikle inci kefali başta olmak üzere siraz, kaya, gümüş balığı ve aynalı sazan gibi birçok balık türünü barındıran Deliçay, bu türlerin devamlılığı için hayati bir rol üstleniyor. Hava sıcaklıklarının ve akarsu debisinin düşmesi, suyun oksijen seviyesinin azalması gibi çevresel etkenler, yavru balıkların hayatta kalma mücadelesini daha da zorlu hale getirirken, onlar Erciş balık bendindeki kaya dipleri ve derin sulara çekilerek kendilerine korunaklı bir barınak oluşturuyorlar.
Yaklaşık 30 yıldır Van Gölü havzasında doğa fotoğrafçılığı yaptığını ifade eden Ferzende Coşar, ilkbahar mevsimi ile beraber balıkların mevcut alana gelerek yumurtalarını bıraktığını ve tekrar geri döndüğünü belirterek:
"Balıkların üremesi için çok zengin bir akarsu kaynağıdır. Bu sene de yağmur fazla yağdığı için coşkulu bir şekilde akmaktadır. Balıklar burada üreme dönemini tamamladıktan sonra havaların soğumasıyla birlikte geldikleri yerlere geri dönmeye başlar. Özellikle yavru balıklar, 2-3 ay burada kaldıktan sonra geldikleri yere geri dönüyor. Bu şekilde üreme tamamlanmış oluyor" dedi.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.