Erzurum'da Arcılık Faaliyetleri Giderek Artıyor
Erzurum Oltu ilçesi ve çevresindeki mahallelerde, çeşitli arıcılık projeleri hayata geçiriliyor. Bu projeler arasında Ana Arı Üretim Projesi, Ana Arı Yetiştiriciliği Kursu, Kovan Başı Eğitim Ziyaretleri, Varroa parazitine karşı arıcılara oksalik asit buharlaştırma aparatları dağıtımı, arı konaklama noktalarının dijital haritalandırılması, bal referans çalışması, kalıntı izleme çalışmaları ve organik arıcılık faaliyetleri bulunuyor. Oltu’da Ana Arı Üretim Projesi, İlçe Müdürlüğü denetiminde hazırlanarak Bakanlık tarafından %80 oranında desteklendi ve yaklaşık 1 milyon TL finansman sağlandı. Bu proje kapsamında, 12 işletmeye 600 adet ana arı çiftleştirme kovanı, 24 damızlık arı kolonisi, temel petek ve arı yemi gibi çeşitli arıcılık materyalleri sağlandı. Ayrıca Ekim ayında sona eren iki haftalık bir ana arı yetiştiriciliği kursu ile, ticari ana arı üretimi için kursiyerler sertifikalandırıldı.
Yıl boyunca Erzurum’a gelen yerli ve gezginci arıcılar, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri tarafından düzenli olarak ziyaret edilmekte. Teknik personel, kovan başı eğitimlerle arıcılara destek sağlarken, son yıllarda etkisini artıran Varroa parazitine karşı mücadele kapsamında oksalik asit buharlaştırma aparatları dağıtılıyor.
Erzurum’daki arı konaklama faaliyetlerini daha sistematik ve izlenebilir hale getirmek amacıyla, 2024 yılında yürürlüğe giren Arıcılık Yönetmeliği doğrultusunda konaklama noktalarının dijital haritalandırılmasına başlandı. Bu sayede atıl durumdaki ve arıcılığa uygun alanlar da üretime kazandırılarak yoğun arı popülasyonunun dengelenmesi hedefleniyor.
Ayrıca ulusal ölçekte uygulanan “Türkiye’de Üretilen Ballarda Karar Ölçütlerinin ve Kompozisyon Kriterlerinin Belirlenmesi” çalışması kapsamında, Erzurum’da farklı çiçek desenlerine sahip bal örneklerinin analizleri yapılıyor. Erzurum’da belirlenen lokasyonlardan 21 bal örneği ayrıntılı analiz için toplandı. Bunun yanı sıra, üreticilerden alınan 16 bal örneği antibiyotik, pestisit, kimyasal elementler ve halojen organik kirleticiler açısından analiz edilerek, birincil üretim aşamasında kalite izleniyor.
Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürü Alpaslan Kenger:
“ Erzurum ili yüksek rakımı geniş çayır mera varlığı, kimyasal kullanımında sıfıra yakın bitkisel üretim faaliyetleri, endemik bitki yoğunluğu topografik yapısı gibi arıcılık için avantajları bünyesinde barındıran bir ildir. İlimiz bir tarım hayvancılık şehri olup kırsal yaşamı güçlendirecek faaliyetlerin başında da arıcılık gelmektedir. Bizler de bu bilinçle ilimizde arıcılık alanındaki tüm çalışmaları desteklemekteyiz ve projeler ile sahadayız" dedi.
Organik bal üretimini yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen “Erzurum Yaylaları Organik Balına Kavuşuyor Projesi” kapsamında, Çat, Narman, Oltu, Hınıs, Palandöken ve Yakutiye ilçelerindeki 11 işletmenin toplam 1.667 kovandan elde edilen ürünleri projeye dahil edilerek, sertifikasyon ve analiz desteği sağlandı. Erzurum’da arıcılık faaliyetlerinin tarihsel yapısı, iklimi ve florası gibi unsurlar balın özgünlüğüne katkıda bulunuyor ve bu nedenle Erzurum balına coğrafi işaret kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Erzurum Geven Balı ve Karayazı Balı başvurularının yanı sıra, coğrafi işaret alınması amacıyla yeni çalışmalar planlanmakta.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.