Ağrı'da Fizyoterapilere ilgi artıyor
Kış aylarına girerken Ağrı halkında; diz, bel ve eklem ağrılarında önemli bir artış gözleniyor. Fizyosporto Sağlıklı Yaşam Merkezi Fizyoterapisti Ömer Faruk Ejder, Karaköse Haber internet sitesine açıklamalarda bulunarak; özellikle halkın soğuk havaların etkisiyle ve dengeli beslenmemesinden kaynaklı, açığa çıkan bazı ağrılı hastalıkların, tedavi edilmediği takdirde vücutta hasar oluşturabileceğine vurgu yaparak ağrıları önlemek adına birkaç önemli tavsiyede bulundu.
Ağrılardan Korunmak İçin Öneriler
Doğru Duruş Alışkanlıkları Edinmek: Yanlış duruşlar, zamanla omurgada bozulmalara yol açabiliyor. Özellikle masa başı işlerde çalışanlar, duruşlarını düzenli olarak kontrol etmeli ve ergonomik oturma pozisyonlarına dikkat etmeli.
Düzenli Egzersiz: Hareketsiz bir yaşam tarzı, kas zayıflığına ve kas dengesizliklerine neden olabilir. Her gün yapılacak basit egzersizler kasları güçlü tutar, böylece eklemlere binen yük azalır.
Fazla Kilolardan Kaçınmak: Fazla kilo, diz ve bel gibi eklem bölgelerinde aşırı baskıya neden olur. Kilonun dengede tutulması, ağrıları önlemek açısından önemlidir.
Ani Hareketlerden Kaçınmak: Özellikle ağır cisimleri kaldırırken dikkat edilmeli; aniden yapılan hareketler kas zedelenmelerine yol açabilir. Ağırlıkları kaldırırken dizleri bükerek kaldırmak daha doğru bir yöntemdir.
Evde Uygulanan Egzersizlere Devam Etmek: Tedavi sürecinde fizyoterapist tarafından önerilen ev egzersizleri, tedavinin başarısında önemli rol oynar. Bu egzersizlerin düzenli olarak yapılması, tedavi sürecini hızlandırır ve ağrıların tekrarını önler.
Ejder, merkezde; fizyoterapi hizmetlerinin yanı sıra diyetisyen, pilates ve egzersiz hizmetlerinin de verildiğini belirterek:
"Eğitim hayatıma yurtdışında başlayarak Türkiye'de tamamladım. Milli takım ile Alanyaspor gibi üst düzey kurumlarda staj ve iş deneyimi fırsatı elde ettim. Ağrı halkına hem fizyoterapi hem de sağlıklı yaşam konularında destek vermek tek gayemdi. Ağrı Spor’da 3 yıl boyunca fizyoterapist olarak değerli sporcularımızla çalıştıktan sonra, kendi kliniğimde danışanlarıma hizmet vermeyi amaç edindim. Fizyoterapi süreci sabır ve özveri gerektiriyor. Bazı hastalarım hızlı sonuç bekliyor fakat tedavi süreci her zaman sabır gerektiriyor. Yıllar içinde oluşmuş hasarların bir veya iki seansta düzeleceğini beklemek yanıltıcı olur. Fizyoterapi; ağrı döngüsünü kırma, sorunu çözme ve kasları güçlendirme aşamalarını içerir. Tedavi sürecinde fizyoterapistin direktiflerine uyulması ve evde yapılan egzersizlerin devamlılığı büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Yurt dışından ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden çok sayıda danışana hizmet verdiğini dile getiren Ejder:
"Yaşam merkezimizi ziyaret edenlerin büyük bölümü; bel, boyun, diz ve omuz gibi ortopedik sorunlarla bize başvuruyor. Ortopedik ağrılar 1-12 ay arasında iyileşebilirken, pediatrik ve nörolojik ağrıların tedavisi daha uzun sürebiliyor. Merkezimizde bel ve boyun fıtığı, omurga kayması, duruş bozuklukları, eklem ağrıları gibi pek çok soruna yönelik fizyoterapi hizmetlerini veriyoruz. Ayrıca spor yaralanmaları, topuk dikeni, menisküs yırtığı gibi spor kaynaklı sorunlar için özel tedavi programları sunuyoruz. Fizik tedavi cihazlarla uygulanabilirken, rehabilitasyon fonksiyonel egzersizlere yöneliktir. Örneğin kas erimesi olan bir hastayı cihazlarla kuvvetlendirmek mümkündür, ancak asıl amaç, hastayı işlevsel olarak rahatlatmak ve bağımsız hale getirmektir” ifadelerine yer verdi.
Spor ve Fiziksel Sağlık İç İçe
Sporun bedensel ve ruhsal sağlığa katkısının önemli olduğuna dikkat çeken Ejder, Antrenör Zişan Ejder ile birlikte egzersiz programlarını da uyguladıklarını vurgulayarak:
“Fizyoterapi, sakatlıkların önlenmesi ve iyileşmesi için en iyi çözümlerden biridir. Sporculara, sakatlıkların ardından hızlıca toparlanmalarını sağlarken, gelecekteki olası sakatlanmaların da önüne geçer. Egzersiz ve tedavi süreçlerinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini göz önüne alarak, danışanlarımıza kapsamlı bir bakım ve destek sunmaktayız. Kişi yalnızca egzersiz programına devam etmek de isteyebilir. Online olarak da danışanlarımızın takibini yapıp her anlamda yanlarında olduğumuzu hissettirmekteyiz" şeklinde konuştu.
Tedavi Kriterlerinde Fayda, Tecrübe ve Referans Önemli
Fizyoterapi ve rehabilitasyon sürecinde hasta ve yakınlarının güvenebileceği kriterlerin bulunması gerektiğini vurgulayan Ejder: "Doğru tedavi için hastaların araması gereken başlıca kriterler fayda, tecrübe ve referanstır. Tedaviye erken başlamak kadar, uzman kişilerle çalışmak da süreci olumlu yönde etkiler. Kişinin ağrıları kadar psikolojisini de düşünmek durumundayız. Ayrıca danışanlarımız buraya gelerek ev sıcaklığı ortamını hissetsinler istiyoruz. Bu nedenle tek tek her danışanımızın; diyet, egzersiz ve ağrı takibini yapıyoruz" dedi.
Kaynak:Demet Demir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.