AİÇÜ TRT Kurdî'yi Ağırladı

AİÇÜ TRT Kurdî'yi Ağırladı
TRT Kurdî'nin Tehmên Bajêr' adlı programı, Ağrı’nın yöresel yemek kültürünü ekranlara taşıyor.

TRT Kurdî'nin sevilen yemek programı Tehmên Bajêr, Anadolu’nun zengin yemek kültürünü yaşatmak ve izleyicilerine tanıtmak amacıyla bu hafta Ağrı’nın geleneksel lezzetlerini ekranlara taşıdı. Program, hem kentin mutfak kültürünü hem de tarihi dokusunu gözler önüne sererken, Ağrı halkının konuyla ilgili değerli bilgilerini de izleyicilerle paylaştı. Tehmên Bajêr, yönetmenliğini Nesli Güler Âşık’ın, sunuculuğunu ise Gazeteci Fatih Orhan’ın üstlendiği yöresel lezzetlerin yanı sıra gastronomi turizmini ele alan bir program olarak dikkat çekiyor.

whatsapp-image-2024-11-06-at-16-13-29.jpeg

Bu bölümde, Ağrı’nın gurur kaynağı; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Gastronomi Bölümüne konuk olan Tehmên Bajêr ekibi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel tatları yeniden hatırlattı. Gastronomi bölümü öğrencilerinden Abdurrahman Yavuz, geçmişten günümüze uzanan ve yüzlerce yıldır sofralardan eksik olmayan hasude tatlısı ve keşkek yemeğinin yapımını anlattı.

whatsapp-image-2024-11-06-at-16-13-28.jpeg

Program sunucusu Fatih Orhan, Karaköse Haber internet sitesine yaptığı açıklamada, Ağrı’nın kültürel mirasına vurgu yaparak:

"Şehrin yemek kültürünü yaşatmak çok önemli. Ağrı, zengin bir kültüre sahip; halkı da bu kültürü tarih boyunca korumak için büyük çabalar sarf etmiş. Biz de bu kıymetli lezzetleri TRT Kurdî ekranlarına taşıyarak yöresel yemek kültürünü tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi.

Yönetmen Nesli Güler Âşık ise, Ağrı’nın yöresel yemeklerinin yaşatılması gerektiğini vurgulayarak: “Yöresel yemek kültürümüzü devam ettirmeliyiz. Ağrı, kete, girar, abdigor köftesi, keledoş gibi birçok yerel lezzeti yaşatarak örnek bir şehir olma yolunda ilerliyor” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-11-06-at-16-13-27.jpeg

Program sırasında hasudenin yapım aşamalarını detaylandıran Abdurrahman Yavuz, tatlının püf noktalarına değinerek:

"Pekmez ve cevizin eşsiz birleşiminden doğan bu tatlının, geleneksel mutfağa dair önemli bir kültürel katkısı var. Pek çok yörede "hasuta" olarak da bilinen hasude, Ağrı’da geçmişten bugüne geleneksel mutfaklarda önemli bir yere sahip. Öncelikle 4 bardak su kaynatılır. Bir bardak su ile nişasta karıştırılarak bu kaynar suya ilave edilir. Karıştırarak pişirdikten sonra karışım bir tepsiye dökülür ve üzerine kızdırılmış, Ağrı'nın organik köy tereyağı gezdirilir. Son olarak ceviz serpilerek servise sunulur. Hasude, sıcak olarak yenir ve özellikle soğuk kış günlerinde sofralara lezzet katar" şeklinde konuştu.

img-9221.jpg

img-9208.jpg

img-9218.jpg

whatsapp-image-2024-11-06-at-16-13-28-2.jpeg

Kaynak:Demet Demir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.